Στο θέμα της ενέργειας, ειδικά του ηλεκτρισμού, τo 2022 εξελίσσεται σταθερά με αβεβαιότητα και εκρηκτική άνοδο. Ειδικά ο λογαριασμός ρεύματος προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, μεγάλης εισοδηματικής πίεσης και διαβίωσης, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άλλωστε εκτιμάται ότι το 45% δεν μπορεί να τους εξοφλήσει έγκαιρα. Ο πολλαπλασιασμός της χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος έχει τινάξει τους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς, ειδικά για νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων και επιχειρήσεις με ενεργοβόρες υποδομές και εξοπλισμό. Η ενεργειακή φτώχεια επεκτείνεται ραγδαία.
Οι τιμές που ανακοινώθηκαν για τον Σεπτέμβριο φτάνουν τα 0,78-0,8€/KW, δηλαδή σε επίπεδο εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πρέπει να δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για να επιδοτήσει την «περίφημη» δυσνόητη ρήτρα αναπροσαρμογής!. Όμως οι χρεώσεις του λογαριασμού ηλεκτρικού είναι πολλές. Ο κάθε λογαριασμός δεν περιλαμβάνει μόνο το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στην μονάδα αλλά πολλές πρόσθετες χρεώσεις. Τέτοιες είναι: οι κλασικές χρεώσεις προμήθειας ρεύματος, οι συμπληρωματικές χρεώσεις όπως η ρήτρα αναπροσαρμογής, η επιδότηση μείωσης εκπομπών ρύπων και κοινωνικών παροχών (ΥΚΩ) στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, στους πολύτεκνους, σε ευπαθείς ομάδες, όπως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΕΡΤ, Δημοτικά τέλη και φόροι (ΦΠΑ, ειδικός φόρος).
Η κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής των τελευταίων μηνών είναι σημαντική αλλά δεν είναι βιώσιμη λύση ούτε η πιο αποδοτική για τους δημόσιους πόρους που δαπανώνται.
Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων όπως:
Πρώτη και βασική κίνηση της κυβέρνησης, που έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί, είναι όλοι οι πάροχοι να έχουν τον ίδιο τύπο λογαριασμού με ξεκάθαρο τρόπο υπολογισμού και χρεώσεων. Η πολιτεία οφείλει να επιλέξει ένα αποτελεσματικό μίγμα πολιτικής. Οι επιδοτήσεις είναι ένα μαξιλάρι ενώ το πλαφόν στη χονδρική τιμή ή επιδότηση υπερβολικού κόστους της είναι μια έκτακτη λύση. Όμως η επέκταση του προγράμματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταικών για οικίες και επιχειρήσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την άμεση μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, με σημαντική απόδοση για την κοινωνία και οικονομία. Χρόνος δεν υπάρχει, απαιτούνται ολοκληρωμένες λύσεις.
* Ο Μάνος Κρανίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY», Γραμματέας Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Επικεφαλής ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023 και υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου
Πατήστε εδώ και δείτε τα 19 προηγούμενα άρθρα του Μάνου Κρανίδη
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…
Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν προαναγγείλει,έκαναν γνωστή η Θεοδώρα Τζάκρη και η…