Μάνος Κρανίδης*: Μόνιμες λύσεις για το συνεχιζόμενο Ηλεκτροσόκ

0

Στο θέμα της ενέργειας, ειδικά του ηλεκτρισμού, τo 2022 εξελίσσεται σταθερά με αβεβαιότητα και εκρηκτική άνοδο. Ειδικά ο λογαριασμός ρεύματος προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, μεγάλης εισοδηματικής πίεσης και διαβίωσης, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άλλωστε εκτιμάται ότι το 45% δεν μπορεί να τους εξοφλήσει έγκαιρα. Ο πολλαπλασιασμός της χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος έχει τινάξει τους οικογενειακούς  και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς, ειδικά για νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων και επιχειρήσεις με ενεργοβόρες υποδομές και εξοπλισμό. Η ενεργειακή φτώχεια επεκτείνεται ραγδαία.

Οι τιμές που ανακοινώθηκαν για τον Σεπτέμβριο φτάνουν τα 0,78-0,8€/KW, δηλαδή σε επίπεδο εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πρέπει να δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για να επιδοτήσει την «περίφημη» δυσνόητη ρήτρα αναπροσαρμογής!. Όμως οι χρεώσεις του λογαριασμού ηλεκτρικού είναι πολλές. Ο κάθε λογαριασμός δεν περιλαμβάνει μόνο το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στην μονάδα αλλά πολλές πρόσθετες χρεώσεις. Τέτοιες είναι: οι κλασικές χρεώσεις προμήθειας ρεύματος, οι συμπληρωματικές χρεώσεις  όπως η ρήτρα αναπροσαρμογής, η επιδότηση μείωσης εκπομπών ρύπων και κοινωνικών παροχών (ΥΚΩ) στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, στους πολύτεκνους, σε ευπαθείς ομάδες, όπως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΕΡΤ, Δημοτικά τέλη και φόροι (ΦΠΑ, ειδικός φόρος).

Η κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής των τελευταίων μηνών είναι σημαντική αλλά δεν είναι βιώσιμη λύση ούτε η πιο αποδοτική για τους δημόσιους πόρους που δαπανώνται.
Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων όπως:

  1. Πρόγραμμα ενίσχυσής και επιδότησης της αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εγκατάστασης συστήματος φωτοβολταικών σε οικίες και επιχειρήσεις.
  2. Μείωση συντελεστών χρέωσης όλων των λοιπών χρεώσεων όπως του ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ, συμπληρωματικών χρεώσεων (ΥΚΩ).
  3. Μείωση ή κατάργηση ειδικού φόρου, ΦΠΑ και ειδικού τέλους
  4. Μείωση, από Δήμους, συντελεστών δημοτικών τελών
  5. Συνέχεια της επιδότησης των χρεώσεων προμήθειας -κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
  6. Ενίσχυση στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  7. Αποσαφήνιση νομιμότητας, ορίων και τρόπου υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Πρώτη και βασική κίνηση της κυβέρνησης, που έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί, είναι όλοι οι πάροχοι να έχουν τον ίδιο τύπο λογαριασμού με ξεκάθαρο τρόπο υπολογισμού και χρεώσεων. Η πολιτεία οφείλει να επιλέξει ένα αποτελεσματικό μίγμα πολιτικής. Οι επιδοτήσεις είναι ένα μαξιλάρι ενώ το πλαφόν στη χονδρική τιμή ή επιδότηση υπερβολικού κόστους της είναι μια έκτακτη λύση. Όμως η επέκταση του προγράμματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταικών για οικίες και επιχειρήσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την άμεση μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, με σημαντική απόδοση για την κοινωνία και οικονομία. Χρόνος δεν υπάρχει, απαιτούνται  ολοκληρωμένες λύσεις.

* Ο Μάνος Κρανίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY», Γραμματέας Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Επικεφαλής ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023  και υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου

Πατήστε εδώ και δείτε τα 19 προηγούμενα άρθρα του Μάνου Κρανίδη

Share.

Comments are closed.