Bloomberg: Αναπόφευκτο το ενεργειακό δελτίο στην Ευρώπη – «Αδιανόητα μέτρα είναι πλέον πιθανό να εξεταστούν»

0

Το ενεργειακό δελτίο στην Ευρώπη τον χειμώνα αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν το Σάββατο ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ήταν εγγυημένη, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού η ρωσική Gazprom πήρε την τελευταία στιγμή την απόφαση να μην θέσει ξανά σε λειτουργία τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρηση.
Ωστόσο, ο Klaus Mueller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με την αποθήκευση φυσικού αερίου στο 95%, θα ήταν αρκετό μόνο για 2-1/2 μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές. Η γερμανική αποθήκευση αερίου ανέρχεται πλέον σε περίπου 85%.
«Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής διεθνούς ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι. Εκτιμά ότι ένα επιπλέον 3% της ζήτησης πρέπει να μειωθεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δημιουργήσει έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, με την επιλογή να το καταστήσει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί. Καθώς οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται να συναντηθούν για έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου, μέτρα που πριν φαινόταν αδιανόητα είναι πλέον πιθανό να εξεταστούν, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.
Η Γερμανία έχει το δικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το τελευταίο στάδιο -που δεν έχει ακόμη θεσπιστεί- περιλαμβάνει το ενεργειακό δελτίο.
Οι πολιτικοί της Ευρώπης προετοιμάζονται για την προοπτική περικοπών της προσφοράς εδώ και εβδομάδες και προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν τη ζήτηση. Η βιομηχανία έχει ήδη κλείσει και το ευρώ διολισθαίνει λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από τον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας. Καθώς ο χειμώνας προχωρά, η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας μπορεί να δοκιμαστεί γράφει το Bloomberg.
Ενώ η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την οποία πιέζει η ΕΕ θα μπορούσε να επιτρέψει στο μπλοκ να αποφύγει το δελτίο, οι κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει μέχρι στιγμής να δράσουν για να μειώσουν την κατανάλωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας ή χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές θα ενίσχυαν τον κίνδυνο «περαιτέρων δραστικών μειώσεων».
Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεφταν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι έμποροι περίμεναν η Gazprom να ανοίξει ξανά τη σύνδεση. Στη συνέχεια, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, λίγες ώρες αφότου η G7 συμφώνησε να επιδιώξει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η σύνδεση θα παραμείνει κλειστή καθώς είχε εντοπιστεί σφάλμα κατά τη συντήρηση.
Οι τιμές που είναι ήδη τετραπλάσιες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αναμένεται να αυξηθούν, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά.
Η πλήρης διακοπή του Nord Stream, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, αφήνει μόνο δύο μεγάλες οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: μία μέσω της Ουκρανίας και μία μέσω του TurkStream από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν επίσης περιοριστεί σημαντικά, με μόνο το ένα από τα δύο σκέλη να λειτουργεί.
Η απώλεια του βασικού αγωγού επ’ αόριστον αυξάνει επίσης την πίεση στη Γερμανία να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανοιχτά τα πυρηνικά εργοστάσια που είχε προγραμματίσει να κλείσει φέτος -μια απόφαση που θα ήταν αμφιλεγόμενη. Η κυβέρνηση λέει ότι περιμένει ακόμη τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής πριν λάβει απόφαση, αλλά η κίνηση αυτή φαίνεται όλο και πιο πιθανή.
Η παράταση της λειτουργίας δύο πυρηνικών εργοστασίων θα εξοικονομούσε το 2,3% της ζήτησης φυσικού αερίου, υπολογίζει το BNEF. Αυτό σημαίνει 5,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.
«Η επέκταση των πυρηνικών σταθμών είναι ένα «no-brainer» για τη Γερμανία και σίγουρα θα κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Kesavarthiniy Savarimuthu, αναλυτής στο Bloomberg NEF. «Κάθε εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού και για τη συνέχιση της μείωσης της ζήτησης».
Με τον Nord Stream κλειστό και τις ροές μέσω Ουκρανίας περιορισμένες, πολλά εξαρτώνται πλέον από τον καιρό.
Ο Οκτώβριος, η έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα είναι ήπιος με θερμοκρασίες άνω του κανονικού να αναμένονται στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την Maxar Technologies LLC. Το πόσο σύντομα θα κάνει κρύο θα καθορίσει πόσο γρήγορα η Ευρώπη θα εξαντλήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχει αποθηκεύσει.
Η Ασία και η Ευρώπη ανταγωνίζονται για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και αν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα ψυχρός και στις δύο περιοχές, υπάρχει κίνδυνος το αέριο στις ευρωπαϊκές αποθήκες να εξαντληθεί προς το τέλος του χειμώνα.
«Θα είναι μια πρόκληση για τη Γερμανία να περάσει τον χειμώνα», δήλωσε η Penny Leake, αναλύτρια ερευνών στη συμβουλευτική εταιρεία Wood Mackenzie. «Θα οδηγήσει αναμφίβολα σε περικοπές της ζήτησης».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο των δημοσιογράφου Vanessa Dezem, Rachel Morison, και Ewa Krukowska του διεθνούς πρακτορείου οικονομιών ειδήσεων Bloombergμε τίτλο «Europe Looks Set for Energy Rationing After Russian Gas Cut» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.