Βασίλης Γιαννακόπουλος: Ισχυρή αυτοδιοίκηση και περιφερειακή διακυβέρνηση

0

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Βασίλης Γιαννακόπουλος, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, απηύθυνε  χαιρετισμό στο 13ο Αυτοδιοικητικό Forum της ΕΝΔΑ και της ΠΕΔΑ.
Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη θεσμική ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αναπτυξιακού της ρόλου που έχει επιτευχθεί από όλους ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές και πολιτικές διαδρομές.

Ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε στον χαιρετισμό του:
«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε πραγματική μεταρρύθμιση του κράτους με μεταβίβαση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ αρμοδιοτήτων, οικονομικών και ανθρώπινων πόρων. Συνεχίζουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο για ισχυρή αυτοδιοίκηση και περιφερειακή διακυβέρνηση, όπως επισήμανε και στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης.
Άλλωστε, είναι πανθομολογούμενο ότι οι αυτοδιοικητικές αρχές γνωρίζουν καλύτερα από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής και της περιφερειακής κοινωνίας.
Ωστόσο, η υποστελέχωση των ΟΤΑ εξακολουθεί να παραμένει δραματική και να ακυρώνει στην πράξη όχι μόνο την εκπλήρωση της αποστολής των, αλλά και την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων.
Όπως συνέβη με την εμφάνιση της πανδημίας 
COVID -19 που ώθησε την κεντρική εξουσία να εξασφαλίσει γρήγορα προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή της στις γειτονιές και τις πόλεις της χώρας. 
Επιβάλλεται, λοιπόν, να προβλεφθεί ένας ευέλικτος, μόνιμος και αντιγραφειοκρατικός μηχανισμός προσλήψεων στις Περιφέρειες και τους Δήμους και να εξαλειφθούν οι μισθολογικές ανισότητες με το αντίστοιχο προσωπικό των υπουργείων.
Επιπλέον, η κεντρική εξουσία οφείλει να βελτιώσει την καταστατική θέση των αιρετών, αλλά και να διαμορφώσει θεσμικό περιβάλλον με κίνητρα που θα προσελκύει ότι καλύτερο από το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες.
Ευελπιστώ ότι ο παριστάμενος Υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, θα ενστερνιστεί τους προβληματισμούς των αιρετών συναδέλφων και θα υιοθετήσει ΑΜΕΣΑ το πλέγμα των ολοκληρωμένων θεσμικών προτάσεων που καταθέσαμε ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να καταστεί πιο χρήσιμη και περισσότερη αποτελεσματική για τους πολίτες.
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους αξιόλογους επιστήμονες και αιρετούς για τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Παύλο Καμάρα, Πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και στον Γιώργο Μαρκόπουλο, Δήμαρχο Γαλατσίου και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής

Share.

Comments are closed.