Ο καρκίνος του εντέρου συνδέεται με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνα

0

Τα μπισκότα, τα γλυκά, οι κονσέρβες και τα λουκάνικα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα , τα γλυκά, τα τσουρέκια, οι τούρτες, τα πατατάκια, τα αναψυκτικά, οι στιγμιαίες σούπες τα νούντλς, γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ, ζαχαρούχα ποτά, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου, είπαν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ εξέτασαν δεδομένα που ελήφθησαν από τρεις μεγάλες μακροπρόθεσμες μελέτες υγείας στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 46.000 άνδρες και σχεδόν 160.000 γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 24 έως 28 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίστηκαν περίπου 3.216 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για περιπτώσεις και δίαιτες για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.
Σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τη χαμηλότερη ποσότητα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου, αλλά η σχέση δεν βρέθηκε στις γυναίκες.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν υποομάδες εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας με τη χαμηλότερη κατανάλωση.
Διαπίστωσαν επίσης ότι η υψηλότερη κατανάλωση έτοιμων γευμάτων που περιείχαν κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο για τους άνδρες.
Μεταξύ των ανδρών, συνέδεσαν επίσης τη μεγαλύτερη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη με τον καρκίνο του εντέρου.
Στην ομάδα που έπιναν τα περισσότερα από αυτά τα ποτά είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο.
«Η υψηλή κατανάλωση συνολικών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στους άνδρες και ορισμένων υποομάδων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε άνδρες και γυναίκες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», έγραψαν οι συγγραφείς στο στο εβδομαδιαίο ιατρικό περιοδικό , του συνδικάτου της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA), The BMJ.
Είπαν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν το 57% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν οι ενήλικες Αμερικανοί , αριθμός που αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό εξέτασε την κατανάλωση φαγητού στους Ιταλούς .
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 23.000 συμμετέχοντες, 2.205 από τους οποίους πέθαναν κατά την περίοδο παρακολούθησης.
Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με τη χαμηλότερη ποιότητα διατροφής και την υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που είχαν καλύτερη δίαιτα και έτρωγαν τη λιγότερη ποσότητα υπερεπεξεργασμένης τροφής.
Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, Βραζιλιάνοι ερευνητές είπαν ότι τα περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «φτιάχνονται, πωλούνται και προωθούνται από εταιρείες, συνήθως διεθνείς, που τα κατασκευάζουν να είναι  βολικά (έτοιμα προς κατανάλωση), οικονομικά προσιτά (συστατικά χαμηλού κόστους) και υπερ – εύγευστα, και επομένως μπορούν να εκτοπίσουν άλλα τρόφιμα και να υπερκαταναλωθουν».
Στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα αναψυκτικά, συσκευασμένα σνακ, εμπορικά ψωμιά, κέικ και μπισκότα, είδη ζαχαροπλαστικής, ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, ροφήματα με βάση το γάλα με ζάχαρη και φρούτα, η μαργαρίνη και προεπεξεργασμένα έτοιμα προς κατανάλωση ή ψήσιμο προϊόντα όπως μπιφτέκια, ζυμαρικά και πίτσες.
«Τα περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και φτωχά σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και άλατα», πρόσθεσαν.

  • Αναλυτικά το άρθρο της δημοσιογράφου Ella Pickover, της ιστοσελίδας standard.co.uk με τίτλο «Bowel cancer linked to ultraprocessed foods, research suggests», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.