Εισαγγελική παρέμβαση για δημοσίευση απορρήτων εγγράφων της ΕΥΠ στην εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» του Πέτρου Κουσουλού

0

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το αδίκημα του άρθρου 252 ΠΚ περί παράνομης χρήσης υπηρεσιακού απορρήτου, διέταξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αφορμή τη δημοσίευση από εφημερίδα εγγράφων που έφεραν την ένδειξη «απόρρητα».
Συγκεκριμένα, τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» την περασμένη Κυριακή και αναφέρονται σε παρακολουθήσεις με βάση πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ. Η έρευνα αφορά το γεγονός ότι τα έγγραφα φέρουν την ένδειξη «απόρρητο» ή «άκρως απόρρητο».
Η εισαγγελική εντολή για έρευνα δόθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητήθηκε ο εκδότης της εφημερίδας Πέτρος Κουσουλός, για να συλληφθεί αλλά δεν βρέθηκε.
Η εφημερίδα παρουσίασε επίσημα έγγραφα της ΕΥΠ με τις παρακολουθήσεις του τότε γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπύρου Σαγιά και του υφυπουργού Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, σχετικά με τις εξελίξεις για την επένδυση του εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο και την παραλία Ναυάγιο.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, διενεργεί έρευνα για τη διαρροή στοιχείων για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη με νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ αλλά και άλλων προσώπων, όπως ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Παράλληλα οι εισαγγελικές αρχές διενεργούν έρευνες για την ουσία των καταγγελιών Ανδρουλάκη- Κουκάκη, για την παρακολούθησή τους είτε νόμιμα είτε μη νόμιμα.

Η αντίδραση του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού για το αυτόφωρο κασι τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ
Μέσω Twitter,
 ο Πέτρος Κουσουλός, εκδότης της «Μπαμ στο Ρεπορτάζ», σχολίασε την έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το αυτόφωρο σε βάρος του μετά τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από την εφημερίδα.

«Η προκαταρκτική εξέταση και η διαδικασία του αυτοφώρου για τη σύλληψή μου αποκαλύπτει τα εξής: Αφενός ότι όσα παρουσιάσαμε @Mpamnews είναι αληθή και πλήρως τεκμηριωμένα. Ότι πλέον επιχειρείται η προσπάθεια ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής έρευνας υπό τον φόβο μην διαρρεύσουν και άλλα στοιχεία για πρόσφατες υποθέσεις» έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος.


Ο Πέτρος Κουσουλός υποστηρίζει ότι το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα προβλέπει πως μόνο αν κάποιος χρησιμοποιεί υπηρεσιακά έγγραφα για να βλάψει το κράτος, διώκεται. «Τι σκοπό βλάβης έχει ο δημοσιογράφος;» αναρωτιέται σε άλλη ανάρτησή του.

Share.

Comments are closed.