Γαλλία: Δημοσίευμα της «Le Monde» πυροδοτεί έρευνα για προμήθεια καυσίμων της γαλλικής Total Energies στον ρωσικό στρατό

0

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον (Clément Beaune), ζήτησε να διερευνηθεί κατά πόσον η γαλλική Total Energies εμπλέκεται στην προμήθεια καυσίμων αεροσκαφών στον ρωσικό στρατό.
Η εφημερίδα «Le Monde» ανέφερε την Τετάρτη ότι η Total εμπλέκεται στην προμήθεια συμπυκνωμάτων αερίου για την παρασκευή καυσίμων αεριωθουμένων (κηροζίνης) που ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, μέσω της συμμετοχής της γαλλικής εταιρείας σε μια κοινοπραξία με τη ρωσική Novatek.
Η Total Energies, η οποία, σε αντίθεση με τους μεγάλους δυτικούς ανταγωνιστές της, έχει διατηρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, παρά τις επικρίσεις, δήλωσε ότι δεν λειτουργούσε υποδομές που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τον ρωσικό στρατό και δεν είχε καμία γνώση για οποιαδήποτε πιθανή παραγωγή καυσίμων αεροσκαφών από τους επιχειρηματικούς της εταίρους.
Ο Μπον, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε αρκετές πληροφορίες για να πάρει θέση επί του θέματος, ήταν ο πρώτος Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που σχολίασε τους ισχυρισμούς που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιτύχει την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο υπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα με αφορμή το δημοσίευμα, αναφέρει το Reuters.
Η «Le Monde» ισχυρίζεται ότι το καύσιμο αεροσκαφών που παραδόθηκε σε δύο βάσεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, οι οποίες πιθανότατα συμμετείχαν στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών στην Ουκρανία, παράχθηκε από συμπύκνωμα φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η Terneftegaz, στην οποία η γαλλική Totalenergies κατέχει το 49%.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο των δημοσιογράφων Emmanuel Grynszpanκαι Julien Bouissou της γαλλικής εφημερίδας Le Monde με τίτλο «Comment le gaz de TotalEnergies sert de carburant aux avions de combat russes en Ukraine», στα γαλλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.