Ερντογάν: Η Κριμαία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ουκρανίας – Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση στη Ρωσία [Βίντεο]

0

Η Τουρκία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και απορρίπτει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη.
«Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, είναι ουσιαστικά απαίτηση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη Δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για την Πλατφόρμα της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu».
Η Πλατφόρμα της Κριμαίας είναι ένας διεθνής συντονιστικός μηχανισμός της Ουκρανίας για να επιστήσει περισσότερη παγκόσμια προσοχή στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Πλατφόρμα της Κριμαίας, που δημιουργήθηκε για να επιλύσει το ζήτημα της Κριμαίας με ειρηνικά μέσα.
Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Ερντογάν είπε: «Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στο έργο της πλατφόρμας σε κάθε επίπεδο την επόμενη περίοδο. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και έχει υπερασπιστεί ανοιχτά ότι αυτό το βήμα είναι παράνομο και παράνομο από την πρώτη μέρα. Αυτή είναι μια στάση αρχών που έχει όχι μόνο νομικά αλλά και ηθικά θεμέλια. Η έκδοσή του στην Ουκρανία, της οποίας είναι μέρος, είναι ουσιαστικά απαίτηση του διεθνούς δικαίου».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της πολιτικής ενότητας της Ουκρανίας είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την περιφερειακή αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

«Η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των συγγενών μας Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι ανήκουν στους αυτόχθονες πληθυσμούς της Κριμαίας, είναι επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων της Τουρκίας.»
Σε ότι αφορά την πλατφόρμα για την Κριμαία ο Ερντογάν δήλωσε ότι: «Δείξαμε αυτήν την υποστήριξη πέρυσι με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών μας στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο. Επαναλαμβάνω την προσδοκία μας ότι ο Αντιπρόεδρος Narimen Celal και οι φίλοι του θα επανενωθούν με τα σπίτια και τις οικογένειές τους το συντομότερο δυνατό.»
Τελειώνοντας ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε:

«Οι Τάταροι της Κριμαίας, που έχουν υποστεί μεγάλους πόνους σε όλη την ιστορία, παλεύουν για μια ειρηνική ζωή στην πατρίδα τους. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην ουκρανική κυβέρνηση και στους Τατάρους της Κριμαίας σε αυτή τη διαδικασία.
Υποστηρίζουμε ότι ο πόλεμος που διεξάγεται από τις 24 Φεβρουαρίου πρέπει να τερματιστεί με μια δίκαιη ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ως Τουρκία, έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να καταστήσουμε λειτουργικό το κανάλι της διπλωματίας για αυτόν τον σκοπό. Πετύχαμε σημαντικά και συγκεκριμένα επιτεύγματα όπως η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια τον Μάρτιο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε στην Κωνσταντινούπολη και τέλος η συμφωνία για τα σιτηρά. Επιδείξαμε αυτή τη στάση για άλλη μια φορά κατά την επίσκεψή μου στο Lviv στις 18 Αυγούστου. Ωστόσο, η διατήρηση της ορμής και η μετατροπή της σε μόνιμα αποτελέσματα εξαρτώνται από τα βήματα που θα κάνουν τα μέρη στον δρόμο της ειρήνης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας διευκόλυνσης και διαμεσολάβησης σύμφωνα με την εδραίωση της ειρήνης χωρίς να κουραστούμε.
»

Δείτε σε το μαγνητοσκοπημένο βίντεο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κριμαία.

Share.

Comments are closed.