Νίκος Τσούλιας*: Έκλεισε ο ορίζοντας  για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του

0

Φυσικά δεν μπορεί να επικρατήσει ένα θέμα – όσο σοβαρό και αν είναι – στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Φυσικά, η ελληνική κοινωνία έχει πολλά και πολυσύνθετα προβλήματα και όλα πρέπει να είναι καθημερινά στο προσκήνιο. Φυσικά, δεν μπορείς να ζητάς κάθε φορά να παραιτηθεί η κυβέρνηση στα ούτως ή άλλως συνεχόμενα και άκρως σημαντικά λάθη που κάνει.
Και είναι απόλυτα σωστή η επιλογή του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής να μη ζητήσει παραίτηση, όπως τόσο εύκολα ζητούν σχεδόν κάθε μήνα άλλοι. Όμως, η υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών ενός αρχηγού πολιτικού κόμματος είναι πολύ κρίσιμη υπόθεση – για την άσκηση της πολιτικής, για τον κοινοβουλευτισμό, για τη δημοκρατία.
Προφανώς η παρακολούθηση και η καταγραφή των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη δεν σταματά στους υπεύθυνους της Ε.Υ.Π. – τι να τις κάνουν άλλωστε; Καταλήγουν και αξιοποιούνται από τους πολιτικά υπεύθυνους της Ε.Υ.Π. δηλαδή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Και δεν χρειάζεται πολλή σοφία για να υιοθετήσει κάποιος αυτή τη θεώρηση. Η παρακολούθηση γίνεται στο τρίμηνο των διεργασιών για την ανάδειξη του αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ., διάστημα που οι υποψήφιοι αρχηγοί διαμορφώνουν την πολιτική τους για τη μετέπειτα περίοδο. Και φυσικά οι εν λόγω συνομιλίες έχουν και προσωπικό περιεχόμενο και ιδιαίτερες αναφορές, που δεν γίνονται δημόσια.
Η αγωνία της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι πασιφανής και δικαιολογημένη. Έχει αποτύχει. Η ακρίβεια, η ανεργία, τα δημοσιονομικά, το ενεργειακό τραβούν την ανηφόρα. Οι ανισότητες διευρύνονται και εντείνονται. Οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις απαιτούν εθνική συνεννόηση, που την απορρίπτει η κυβέρνηση. Η καμπύλη της αξιοπιστίας της έχει οριστικά πλέον «τα κοίλα προς τα κάτω».
Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα των επόμενων εκλογών με την απλή αναλογική, που δεν θα δώσει – από ό,τι διαφαίνεται – πρόταση διακυβέρνησης. Είναι κυρίως το πρόβλημα των μεθεπόμενων εκλογών, για τις οποίες κανένας δεν μιλάει πλέον για αυτοδυναμίες. Το μέλλον του κ. Μητσοτάκη είναι απόλυτα αβέβαιο. Το πολιτικό του κεφάλαιο έχει ήδη εξαντληθεί.
Ήταν επομένως βασική μικροκομματική επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του η παρακολούθηση των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη για δύο κύριους λόγους. Πρώτον, να γνωρίζει τους ουσιώδεις μετεκλογικούς προσανατολισμούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεύτερον, να αποκομίσει στοιχεία από την προσωπική του ζωή, που ενδεχομένως θα αποτελούν παραπολιτικά «όπλα» για να πλήξουν τον αρχηγό του κόμματος αυτού.
Πρόκειται για βρόμικο πόλεμο, για πρακτικές αυταρχικού καθεστώτος, για ενέργειες που πλήττουν τη λειτουργία της δημοκρατίας, τον πολιτικό διάλογο, την ιδεολογική αντιπαράθεση, τον πυρήνα της δημόσιας ζωής.
Είναι φανερό ότι το τοξικό κλίμα δημιουργείται και από τη Ν.Δ. και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κοινός σκοπός τους είναι η πόλωση γύρω από το ερώτημα ποιος θα πάρει την εξουσία. Δεν έχουν κανένα άγχος για τα κοινωνικά και τα εθνικά προβλήματα – γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα επιδίωκαν και θα εξέφραζαν έναν λόγο εθνικής συνεννόησης και ανάδειξης των προβλημάτων και των λύσεων που έχει ανάγκη η χώρα μας, μέσα από έναν διάλογο αντιπαραθέσεων και συνθέσεων επί των πραγματικών προκλήσεων της εποχής.
Η κυβέρνηση θα γίνεται όλο και πιο κυνική στο επόμενο διάστημα. Θα προσπαθήσει να σοβατίσει τις τόσες και τόσες ρωγμές που έχει προκαλέσει στην κοινωνία. Και επειδή αυτό δεν είναι πλέον δυνατό, θα στρέψει την συζήτηση σε μικροκομματικά πεδία.
Η τόσο προκλητική κίνηση για την συγκεκριμένη υπόθεση της συνεχούς παρακολούθησης έχει προκαλέσει ζημιά διεθνώς και στη χώρα μας. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνονται σχετικές διεργασίες από τη Σοσιαλιστική Ομάδα για εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Η πιο έγκυρη εφημερίδα του κόσμου – και πολλές άλλες στη διεθνή σκηνή – «Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης» αναφέρεται σε μείζον πολιτικό σκάνδαλο με σκληρούς χαρακτηρισμούς.
Ο κ. Μητσοτάκης δηλητηρίασε την πολιτική ζωή του τόπου. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα της χώρας μας αλλά προκάλεσε ο ίδιος πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας! Δεν υπάρχει ανοιχτός ορίζοντας γι’ αυτόν και για την κυβέρνησή του…

* Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 195 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Share.

Comments are closed.