2.300 δόσεις εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα  – Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι

0

Την επόμενη Τρίτη, 23 Αυγούστου, αναμένεται να συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού με αντικείμενο την κατάρτιση των κριτηρίων για το ποιοι θα μπορέσουν να κάνουν το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων.
Πρώτοι στη λίστα θα είναι οι στενές επαφές κρουσμάτων της νόσου. Δεν αποκλείεται όμως το εμβόλιο να μπορεί να χορηγείται και σε επαγγελματίες υγείας, ενώ ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα σε ομάδες που υπάρχει πιθανότητα νε έρθουν σε επαφή με τον ιό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, την Τρίτη παρελήφθησαν 2.300 δόσεις, ενώ παράλληλα η χώρα βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παραλάβουμε και 100 θεραπείες.
Υπενθυμίζεται πως στις 22 Ιουλίου, ο ΕΜΑ έδωσε το “πράσινο φως” για τη χρήση ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς στον άνθρωπο, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων.
Η Επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) σύστησε την επέκταση της ένδειξης του εμβολίου κατά της ευλογιάς Imvanex ώστε να περιλαμβάνει την προστασία των ενηλίκων από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων (το φάρμακο έχει εγκριθεί στην ΕΕ από το έτος 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς). Κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου είναι η δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic A/S.
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.
Η ασθένεια προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους και δερματικά εξανθήματα με πύον. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς αναρρώνουν εντός 2-4 εβδομάδων. Μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής και σπανίως είναι θανατηφόρα.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας είναι συνολικά 48. Όλα πρόκειται για άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη (19-59) , εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Share.

Comments are closed.