Der Spiegel: Ο Ερντογάν το έχει παρακάνει με τον Πούτιν -Συμπεριφέρεται ως διπλός πράκτορας στο ΝΑΤΟ

0

Με έντονη επικριτική ματιά αντιμετωπίζει το γερμανικό Der Spiegel την τακτική του Ταγίπ Ερντογάν έναντι των εταίρων του στο ΝΑΤΟ και τα «αλλοιθωρίσματα» στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Το περιοδικό DER SPIEGEL αναφέρεται στην Τουρκία, επισημαίνει την ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση της χώρας και υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιοποίησε τη θέση αυτή με όρους εξωτερικής πολιτικής. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη συμφωνία για τα σιτηρά που συνήψαν πριν από τρεις εβδομάδες Ρωσία και Ουκρανία μετά από διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.
Στον πόλεμο της Ουκρανίας ο Ερντογάν ενέχει διπλό ρόλο, καθώς είναι ένας από τους λίγους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που διατηρεί στενές επαφές τόσο με το Κίεβο, όσο και με τη Μόσχα. Πριν ακόμη από λίγους μήνες η Τουρκία ήταν ένα είδος παρία στη διεθνή πολιτική, ο Ερντογάν με τις προκλήσεις του είχε εξοργίσει ομολόγους του σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και ΗΠΑ. Ξαφνικά γίνεται και πάλι ένας περιζήτητος συνομιλητής. Ο κίνδυνος για την Τουρκία είναι όμως ότι o Ερντογάν το παρακάνει, όπως έχει κάνει τόσες φορές στο παρελθόν. Σχεδόν επιδεικτικά συγχρωτίζεται με τον Ρώσο δικτάτορα Βλάντιμιρ Πούτιν. Για τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται ωσάν να ήταν διπλός πράκτορας».
Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία: «Η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο πληθωρισμός αγγίζει το 80%. Περισσότερο από ποτέ οι τουρκικές επιχειρήσεις θα ήθελαν τώρα να βασίζονται σε αξιόπιστες σχέσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τα οποία διεκπεραιώνουν πάνω από το ήμισυ των εμπορικών τους συναλλαγών. Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές τα ποσοστά δημοφιλίας του Ερντογάν είναι τόσο χαμηλά, όσο ελάχιστες φορές από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Εμφανιζόμενος όλο αυτοπεποίθηση στη διεθνή σκηνή μπορεί να εντυπωσιάζει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, αλλά οι περισσότεροι Τούρκοι θα προτιμούσαν να δουν την οικονομία να ανακάμπτει».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφου Maximilian Popp, του γερμανικού περιοδικού DerSpiegel με τίτλο «Kriegsgewinner Erdoğan» στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ κι αν έχετε δυσκολία τότε ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.