Ο Τσαβούσογλου, στο Σότσι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τσετσενίας Καντίροφ

0

Ως γνωστόν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ουκρανίας και διμερή ζητήματα όπως η Συρία.
Παράλληλα δε ένα άλλο πρόσωπο βρισκόταν επίσης στο Σότσι και δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο της Τσετσενίας και στενός συνεργάτης του Κρεμλίνου και του προέδρου Πούτιν Ραμζάν Καντίροφ, τα στρατεύματα του οποίου πολεμούν μαζί μ αυτά του Πούτιν στην Ουκρανία.
Πάντως ο Καντίροφ δεν πήγε στο Σότσι για να συναντήσει μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τούτο το λέμε διότι ο ηγέτης της Τσετσενίας συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.
Τη συνάντηση αυτή την αποκάλυψε ο ίδιος ο Καντίροφ: «Φίλοι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ του Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντησα προσωπικά τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον επικεφαλής της τουρκικής εθνικής οργάνωσης πληροφοριών Χακάν Φιντάν. Είχαμε μια άτυπη πλούσια και παραγωγική συνομιλία, κατά την οποία καταλήξαμε σε κοινή γνώμη για την ανάγκη καθιέρωσης στενής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Τσετσενικής Δημοκρατίας σε διάφορα θέματα.
Ιστορικά, οι λαοί μας συνδέονται πολύ, ειδικά επειδή ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Τσετσένων ζουν επί του παρόντος στην Τουρκία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η άτυπη συνάντηση θα είναι η αρχή για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και δημιουργία επαφών. Συμφώνησα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και σημείωσα επίσης ότι και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν από κοινές δεσμεύσεις.
Στο τέλος της συνάντησης, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι με κάλεσαν να επισκεφθώ την Τουρκία, κατά την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Φυσικά, αποδέχτηκα την πρόσκληση
», έγραψε ο τσετσένος ηγέτης στον λογαριασμό του στο Telegram, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας EurAsia Daily
Εκείνο που κάνει τη συνάντηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η παρουσία του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Φιντάν σε αυτή τη συνάντηση.

Τον Μάιο, ο Καντίροφ, ο οποίος είναι πιστός στον Πούτιν, κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο να μην βοηθήσει τους μαχητές του τάγματος Αζόφ να εκκενώσουν το χαλυβουργείο Azovstal, στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι και περικυκλωμένοι από τις ρωσικές δυνάμεις.
Εκείνη την εποχή, η Τουρκία προσφέρθηκε ως μεσολαβητής και συμφώνησε να εκκενώσει ουκρανούς μαχητές από το χαλυβουργείο.
«Ο πρόεδρος ενός μουσουλμανικού κράτους» δεν πρέπει να σώσει τους «δολοφόνους και τους άθεους του Αζόφ από την τιμωρία», είχε πει ο Καντίροφ.
Υποστήριξε ότι οι μαχητές του Αζόφ προσβάλλουν τις «αξίες του Ισλάμ και του ίδιου του Ισλάμ». Τα στρατεύματα του Καντίροφ στην Ουκρανία συχνά δικαιολογούν τη συμμετοχή τους στον επιθετικό πόλεμο με την «υπεράσπιση του Ισλάμ».

Share.

Comments are closed.