Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ανησυχούν οι ΗΠΑ λόγω της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

0

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» για τις νέες μάχες δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες ξέσπασαν στον διεκδικούμενο θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.
«Καλούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν αρκετές θέσεις και κατέστρεψαν στόχους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στις εχθροπραξίες με τις δυνάμεις της Αρμενίας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον ορεινό θύλακα εγείρει φόβους πως ο πόλεμος θα ξαναρχίσει.
Η διένεξη για τον έλεγχο της περιοχής, που ελέγχουν από το 1990 οι Αρμένιοι, κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις κυρίευσαν αρκετούς τομείς.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πρόσφατα να εργαστούν για την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση της Ρωσίας όμως Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται συχνά για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Ναγκόρνι-Καραμπάχ ή η Δημοκρατία του Αρτσάχ, είναι μια αυτόνομη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, μια από τις δεκαπέντε δημοκρατίες που αποτελούσαν την πρώην ΕΣΣΔ.
Σήμερα, ανήκει στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Το όνομά του προήλθε από το ρωσικό « nagorny» που σημαίνει «ορεινός», και το τουρκο-περσικό σύντηγμα « karabakh » που σημαίνει «μαύρος κήπος». Το Artsakh είναι ένα αρμενικό όνομα που αναφέρεται στο πρώην Βασίλειο του Artsakh, που υπήρχε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.
Το 1991, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η επαρχία κήρυξε την ανεξαρτησία της, δεδομένου ότι το 78,4% του πληθυσμού ήταν Αρμένιοι και σήμερα το ποσοστό αυτό είναι περίπου 95%, το ίδιο όπως ήταν στα μέσα του 20ου αιώνα.
Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας οδήγησε σε πόλεμο που έληξε τρία χρόνια αργότερα. Ωστόσο, η σύγκρουση παραμένει άλυτη σήμερα. Από την κατάπαυση του πυρός του 1994, αυτή η περιοχή των 4 388 km2 και περίπου 150 000 κατοίκους, έχει γίνει μια «παγωμένη σύγκρουση», μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συγκρούσεις που γεννήθηκαν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και δεν επιλύθηκαν ποτέ.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner