Politico: H Γερμανία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

0

Ως σημάδι σκλήρυνσης της στάσης της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας ερμηνεύει το Politico την έντονη ανταλλαγή απόψεων Αναλένα Μπέρμποκ-Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ΥΠΕΞ της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν ήδη έξαλλος με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα η Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, μη μπορώντας να αποδεχτεί τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ότι «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται και η δήλωση Τσαβούσογλου, ο οποίος «νοστάλγησε» την Άνγκελα Μέρκελ… «Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει», είπε ο Τσαβούσογλου, για να καταλήξει ότι «τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.
Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στα όσα συζήτησαν η κ. Αναλένα  Μπέρμποκ με τον έλληνα υπουργό εξωτερικών, Νίκο Δένδια κι γίνεται αναφορά στοότι η Γερμανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι σημαντικό για τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιλύουν τις συγκρούσεις τους μέσω διαλόγου, επειδή «η διαμάχη εντός της συμμαχίας είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο Ρώσος πρόεδρος».
Επιπλέον, το Politico αναφέρεται και στις γερμανικές αποζημιώσεις, για τις οποίες συζήτησαν Δένδιας και Μπέρμποκ, με τη δεύτερη να χαρακτηρίζει τη διευθέτησή τους «κυρίως θέμα αρχής», που θα βοηθούσε τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
«Κατανοώ ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι αυτό το νομικό ζήτημα έχει κλείσει. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω», είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συζητήσεις για επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή, εν καιρώ πολέμου.
Ο Δένδιας κάλεσε επίσης τη Γερμανία να σταματήσει τις εξαγωγές πολεμικού υλικού, ιδιαίτερα υποβρυχίων τύπου 214, στην Τουρκία: «Αυτά τα υποβρύχια κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος μιας χώρας που έχει απειλήσει την Ελλάδα με πόλεμο», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Επιπλέον, η Μπέρμποκ έθεσε μια σειρά από τα «δύσκολα» -όπως τα αποκάλεσε- ζητήματα στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για την απελευθέρωση του φυλακισμένου Τούρκου ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά, ενώ προέτρεψε την Άγκυρα να μην πραγματοποιήσει εισβολή κατά του κουρδικού στρατού στη βόρεια Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν δίστασε να επιτεθεί για μία ακόμα φορά στη Γερμανίδα ομόλογό του, απαντώντας: «Γιατί λέτε συνέχεια πάντα για τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιήσατε. Γνωρίζουμε ότι χρηματοδοτήσατε τις εκδηλώσεις του Γκεζί» είπε, αναφερόμενος στο κύμα διαδηλώσεων και εμφυλίων αναταραχών κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • Διαβάστε αναλυτικά το συγκεκριμένο άρθρο του Jakob Hanke Vela αμερικάνικου περιοδικού Politico με τίτλο «Brussels Playbook: Secgen deadline loomsGermany clashes with TurkeyBrussels sets July weather record» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.