Αρχιδιάκονος Ιωάννης Χρυσαυγής*: Μια καταιγίδα για μια βάφτιση στην Ελλάδα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι προσπαθούμε να προστατεύσουμε

0

O Αρχιδιάκονος και Θεολογικός Σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Ιωάννης Χρυσαυγής (John Chryssavgis), παίρνει θέση για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τη συμμετοχή του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου σε βάπτιση δύο παιδιών ενός γκέι ζευγαριού, που ήρθαν στον κόσμο μέσω παρένθετης μητέρας.
Αρχιδιάκονος δεξί χέρι του Ελπιδοφόρου αναφέρει αρχικά στο άρθρο του:
«αυτό το μήνα, μια καταιγίδα — αδικαιολόγητη, κακόβουλη — ξέσπασε όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, επισκέφθηκε την Ελλάδα και ενώ εκεί βάφτισε δύο παιδιά που έφεραν στον κόσμο μέσω παρένθετης μητέρας ένα γκέι ζευγάρι. 
Όπως συνηθίζεται, ο Ελπιδοφόρος ενημέρωσε τον τοπικό Μητροπολίτη Γλυφάδας Αντώνιο ότι θα ερχόταν να τελέσει βάπτιση στη μητρόπολη του. Ωστόσο, δεν ανέφερε τη φύση της γέννησης των παιδιών ή τη σεξουαλικότητα των γονέων.
 Την περασμένη Τρίτη 19 Ιουλίου η Ελληνική Εκκλησία κατέθεσε καταγγελία στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά συζητήσεων».

«Αυτό που έγινε ήταν απλώς άλλο μια βάπτιση, αλλά αυτό που επακολούθησε ήταν κάτι που όλοι στον κόσμο της θρησκείας γνωρίζουν τελευταία: Άλλο ένα επεισόδιο στον πόλεμο των πολιτισμών. Επίσης, αποκάλυψε πόσο εκτός επαφής με την πραγματικότητα και τον κόσμο είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.» τονίζει χαρακτηριστικά ο Αιδεσιμ. Χρυσαυγής
Πιο κάτω δε αναφέρει χαρακτηριστικά:  «θα ήταν πια καιρός για μία ειλικρινή συζήτηση γύρω από το σεξ και το φύλο στην Εκκλησία; Οφείλουν εκείνοι οι επιρρεπείς να κατακρίνουν τον τρόπο ζωής των άλλων είτε είναι χειροτονημένοι Επίσκοποι ή αναγκαστικοί επικριτές “να βγάλουν πρώτα τη δοκό από τα δικά τους μάτια” όπως είπε ο Χριστός».
Σε άλλο σημείο του άρθρου του υπογραμμίζει πως «υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα για τα οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν αισθάνονται άνετα να τα ανοίξουν, και το πλέον κορυφαίο ανάμεσα σ’ αυτά είναι η ομοφυλοφιλία, η οποία εγείρει παθιασμένο συναισθηματισμό, αλλά λίγη λογική ομιλία. Απλώς αναμασούν τη γνωστή φράση ‘μισούμε την αμαρτία, αλλά αγαπούμε τον αμαρτωλό’ μπορεί συχνά να είναι καταδίκη φαινόμενη ως συμπάθεια – είναι εύκολα να χαρακτηρίζουμε, παρά να ακούμε».

  • Διαβάστε αναλυτικά ο άρθρο του Αρχιδιάκονου Γιάννη Χρυσαυγή (John Chryssavgis) στο πρακτορείο ειδήσεων θρησκευτικού χαρακτήρα Religion News Service (RNS) με τίτλο «A tempest over a baptism in Greece raises questions about what were trying to protect», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

* Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής είναι αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Υπηρετεί ως θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη σε περιβαλλοντικά θέματα. Γεννημένος στην Αυστραλία, σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στην Αθήνα και την Οξφόρδη, ενώ δίδαξε πατερική θεολογία και εκκλησιαστική ιστορία στο Σύδνεϋ και τη Βοστόνη. Υπήρξε συνιδρυτής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα στο Σύδνεϋ.
Είναι συγγραφέας περισσότερων από τριάντα βιβλίων και πολλών άρθρων σε αρκετές γλώσσες πάνω σε θέματα που αφορούν στην αρχαία ασκητική γραμματεία και την ορθόδοξη πνευματικότητα. Μετέφρασε τις Ερωταποκρίσεις των Aγίων Βαρσανουφίου και Ιωάννου σε δύο τόμους, στη σειρά των Πατέρων της Εκκλησίας που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αμερικής (2006-2007), καθώς επίσης και δύο τόμους με τίτλο Το Πρωτείο στην Εκκλησία (Primacy in the Church), εκδ. St Vladimir’s Seminary Press, 2016. Μεταξύ των πρόσφατων δημοσιευμάτων του συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα βιβλία: Βαρθολομαίος: Αποστολή και Όραμα, μτφ. Β. Αργυριάδης (εκδ. Athens Bookstore, Αθήνα, 2018) (σε ελληνική μετάφραση) και Η Δημιουργία ως Μυστήριο: Σκέψεις γύρω από την Οικολογία και την Πνευματικότητα (Creation as Sacrament: Reflections on Ecology and Spirituality), εκδ. Bloomsbury, 2019, στα Αγγλικά.

Share.

Comments are closed.