Σάλος με τις αποκαλύψεις για το Σαλβίνι: Η Μόσχα τον ρωτούσε αν θα αποσύρει υπουργούς του για να ρίξει την κυβέρνηση Ντράγκι

0

Σάλο προκαλεί στην Ιταλία δημοσίευμα του δημοσιογράφου Jacopo Iacoboni της ιταλικής εφημερίδας La Stampa για την επιθυμία της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Ντράγκι και την πιθανή εμπλοκή του Ματέο Σαλβίνι μέσω συμβούλου του.
Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η ιταλική εφημερίδα παρουσιάζει, όπως λέει, το παρασκήνιο των επαφών του Αντόνιο Καπουάνο, συμβούλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του αρχηγού της Λέγκα και ένθερμου θαυμαστή του Πούτιν, Σαλβίνι, με τον Όλεγκ Κοστιούκοφ, «σημαίνον στέλεχος της πρεσβείας της Ρωσίας» στην Ιταλία, δύο μήνες πριν την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι, σε μια περίοδο που η Λέγκα και το Κίνημα 5 Αστέρων συμμαχούσαν κατά της αποστολής νέου φορτίου όπλων στην Ουκρανία, που εξόργισε τη Μόσχα.
Επικαλούμενη αποσπάσματα εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών η Stampa σημειώνει ότι ο Ρώσος διπλωμάτης «δείχνοντας το πιθανό ρωσικό ενδιαφέρον για την αποσταθεροποίηση της ιταλικής κυβέρνησης με αυτό το εγχείρημα, ρώτησε [τον άνθρωπο του Σαλβίνι] αν οι υπουργοί της Λέγκα είχαν την πρόθεση να παραιτηθούν». Η εφημερίδα του Τορίνο λέει ότι o Κοστιούκοφ ήταν ο άνθρωπος της ρωσικής πρεσβείας που αγόρασε με ρούβλια τα εισιτήρια για το ταξίδι του Σαλβίνι στη Μόσχα στα τέλη του περασμένου Μαϊου, ένα ταξίδι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Και σημειώνει ότι οι συνομιλίες Καπουάνο – Κοστιούκοφ για την κατάσταση της ιταλικής κυβέρνησης έλαβαν χώρα μεταξύ 27 και 28 Μαϊου, ενώ στις 26 ο Ντράγκι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια μεσολαβητική προσπάθεια για την άρση του ρωσικού αποκλεισμού στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Ο ίδιος ο Σαλβίνι χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί ρωσικού δακτύλου στην κυβερνητική κρίση.
«Εργάστηκα και εργάζομαι για την ειρήνη και προσπαθώ να σταματήσω αυτόν τον καταραμένο πόλεμο. Φανταστείτε να αρχίσω να μιλάω για υπουργούς και υφυπουργούς, μου φαίνεται σαν την ίδια φαντασίωση περί Πούτιν, φασισμού, ρατσισμού, ναζισμού
», δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκα στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 24.

Αλλά το δημοσίευμα της Stampa προκάλεσε σάλο στην ιταλική πολιτική σκηνή με το κόμμα του πρώην αριστερού Ματέο Ρέντσι να ζητά επείγουσα έρευνα από τη Βουλή. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, που διέρρηξε πρόσφατα τους δεσμούς του με το Κίνημα 5 Αστέρων, κάλεσε τον αρχηγό της Λέγκα να δώσει εξηγήσεις. «Πιστεύω ότι ο Σαλβίνι πρέπει να εξηγηθεί για τις σχέσεις του με τη Ρωσία το ίδιο διάστημα κατά το οποίον του αγόραζαν με ρούβλια τα εισιτήρια για τη Μόσχα», δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του Canale 5. «Πρέπει να αγρυπνούμε για τη ρωσική επιρροή σε αυτή την εκλογική εκστρατεία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, που αναζητεί συμμάχους για να ορθώσει ανάχωμα στην άνοδο της Δεξιάς στην εξουσία, μίλησε για ανησυχητικές αποκαλύψεις. «Οι σημερινές αποκαλύψεις στη Stampa για τις σχέσεις μεταξύ του Σαλβίνι και της Ρωσίας είναι ανησυχητικές. Η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά με τον χειρότερο τρόπο, με μια τεράστια κηλίδα σε αυτή την υπόθεση. Θέλουμε να μάθουμε αν ο Πούτιν ήταν που έριξε την κυβέρνηση Ντράγκι», δήλωσε.
O Λέτα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη διερεύνηση του θέματος από την αρμόδια για την ασφάλεια της ιταλικής Δημοκρατίας κοινοβουλευτική επιτροπή (Copasir) συμπληρώνοντας: «Ο Σαλβίνι δεν κατάφερε να το διαψεύσει με μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις σκοτεινές του σχέσεις».

Share.

Comments are closed.