Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας καθώς η Ρωσία συμπιέζει την προσφορά

0

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα σε έναν κανονισμό έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου τους αυτό το χειμώνα, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν χειμώνα αβέβαιων προμηθειών από τη Ρωσία.
Δεν ήταν Mission Impossible! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα“, έγραψε σε tweet η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.


Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμφωνία ορίζει τη μείωση στο 15%.


Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι εγκρίθηκε η πρόταση για μείωση κατά 15% από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο. Οι μειώσεις αυτές μπορεί να γίνουν δεσμευτικές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αλλά συμφωνήθηκε να εξαιρεθούν διάφορες χώρες και βιομηχανίες αφού κάποιες κυβερνήσεις διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους στην αρχική πρόταση της Κομισιόν για επιβολή δεσμευτικής μείωσης 15% για κάθε χώρα.
Σύμφωνα με πηγές, η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα που εξέφρασε τη διαφωνία της με τη συμφωνία.
Τη βεβαιότητά της ότι σήμερα οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου είχε εκφράσει νωρίτερα η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον που τόνισε ότι πολιτικών κινήτρων ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom για περαιτέρω μειώσεις στις παραδόσεις στην Ευρώπη αποδεικνύει ότι η προληπτική μείωση είναι μια «σοφή στρατηγική».
Το σχέδιο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023.
Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.
Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε.

Share.

Comments are closed.