Κορονοϊός: Σαρώνουν την Ελλάδα οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 – Τι δείχνει έρευνα του CDC για τα εμβόλια

0

Οι δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και Όμικρον 5, έχουν πλέον επικρατήσει στο σύνολο των κρουσμάτων και αυτό θα αποτυπωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, και στην σημερινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του .
Παρ’ ότι οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, παραμένουν υπό έλεγχο, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων βρίσκεται πάνω από 300.000 (νούμερο που εικάζεται, όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα μπορεί να είναι και υπερδιπλάσιο, δεδομένου ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί ή θετικοί μόνο με self test που δεν έχουν δηλωθεί στο ΕΟΔΥ).
Παράλληλα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την εμφάνιση της υπομετάλλαξης «Κένταυρος», για την οποία τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως η μεταδοτικότητά της είναι ακόμη μεγαλύτερη και είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι το στέλεχος που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες. Οι εκτιμήσεις λένε πως θα έρθει και στην Ελλάδα και οι ειδικοί συνιστούν να υπάρχει εγρήγορση για τα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.
Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή, όπως λένε οι ειδικοί, είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής BA.2.75. Φαίνεται όμως πως η νέα υποπαραλλαγή δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.
Ο πονόλαιμος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα που αναφέρουν όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον.
Τα συμπτώματα που αναφέρουν όσοι νοσούν, έχουν αλλάξει συγκριτικά με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Σημειώνεται πως η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης δεν είναι πια τόσο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.
Για την παραλλαγή «Κένταυρος» η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι «είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπό παρακολούθηση. Είναι η μετάλλαξη που βγαίνει σε χώρες όπως η Ινδία, και έχει πάει στην Αγγλία, καθώς και σε άλλες χώρες. Θα δούμε τον επόμενο καιρό την δυναμικότητά της, ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ότι η 4η δόση από τα 60 έτη και πάνω, μειώνει την πιθανότητα για βαριά νόσηση».
Η ίδια συμπλήρωσε πως υπάρχει επιπέδωση της αύξησης των κρουσμάτων, όπως φαίνεται από τα λύματα. Όπως σημείωσε, «κινδυνεύουν κυρίως τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας, τα άτομα με προβλήματα υγείας, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς.
Γι’ αυτό βλέπουμε από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι το 95%-98% των θανάτων είναι αυτές οι κατηγορίες. Επομένως, αυτές οι κατηγορίες είναι αυτές που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο για βαριά νόσηση
».

Μια τρίτη και τέταρτη δόση εμβολίου μπορεί να προσφέρει προστασία σε ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Τα ευρήματα της έρευνας σε  σχέση με τα εμβόλια δείχνουν ότι:

  • Όταν το 1 ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν 61% για δύο δόσεις κατά των νοσηλειών που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε μεταξύ 85%-92% μετά τη λήψη τρίτης/αναμνηστικής δόσης.
  • Όταν το 2/BA.2.12.1 έγινε κυρίαρχο, η αποτελεσματικότητα με δύο δόσεις ήταν 24% έναντι των νοσηλειών και αυξήθηκε σε 52%–69% μετά από μια τρίτη/αναμνηστική δόση.
  • Τα μοτίβα ήταν παρόμοια για τα επείγοντα περιστατικά, με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα κατά την επικράτηση BA.2/BA.2.12.1 και υψηλότερη με 3 ή 4 δόσεις σε σύγκριση με 2 δόσεις.
  • Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω κατά τη διάρκεια της 2/BA.2.12.1, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν 55% μεγαλύτερη 4 μήνες μετά την αναμνηστική/τρίτη δόση και αυξήθηκε στο 80% μία εβδομάδα μετά την τέταρτη δόση

«Δεδομένων των πρόσφατων αυξήσεων θανάτων και νοσηλειών που σχετίζονται με την παραλλαγή BA.5, όλοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τους συνιστώμενους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων αναμνηστικών δόσεων για άτομα σε ανοσοκαταστολη και για ενήλικες άνω των 50 ετών», υπογράμμιζε το CDC.

Share.

Comments are closed.