Από την Άγκυρα είχε ξεκινήσει τις πτήσεις του χθες το μοιραίο Antonov-12

0

Από Άγκυρα είχε ξεκινήσει την πτήση του χθες το αεροσκάφος Antonov-12 σύμφωνα με την καταγραφή των κινήσεων του. Από την Άγκυρα απογειώθηκε, προσγειώθηκε στη Νις και από εκεί ξεκίνησε για τη μοιραία πτήση του.
Άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροτεχνουργοί του στρατού Ξηράς, ανέλαβαν με ειδικό εξοπλισμό την αυτοψία, ορίζοντας περίμετρο ασφαλείας. Τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα μεγαλύτερη των 800 μέτρων. Από τις αναθυμιάσεις δύο πυροσβέστες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ έγινε αποστολή μηνύματος 112 στους κατοίκους να κλείσουν παράθυρα και κλιματισμό.
Στους πρόποδες του όρους Παγγαίου συνετρίβη το ουκρανικής εταιρείας αεροσκάφος Antonov 12 με 8μελές πλήρωμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες το μεταγωγικό κατέπεσε σε χωράφι με καλαμπόκια εν μέσω εκρήξεων και σαν από θαύμα δεν κινδύνευσαν άνθρωποι.
Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε στην Σερβία για το μεταγωγικό αεροσκάφους τύπου Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα. Τα σερβικά ΜΜΕ αναμεταδίδουν ρεπορτάζ από τα ελληνικά ΜΜΕ κυρίως από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το βέβαιο είναι ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε το βράδυ από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις στην νότια Σερβία.
Σε διάφορες ιστοσελίδες σερβικών ΜΜΕ εμφανίζονται αυτόπτες μάρτυρες που κατοικούν κοντά στο αεροδρόμιο της Νις και αναφέρουν ότι είδαν το αεροσκάφος να απογειώνεται. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «είχε κάπως ανώμαλη πορεία». Η εφημερίδα «Πολίτικα» αναφέρει ότι «το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρημένο στην Ουκρανία».
Μεγάλο ερωτηματικό για τα σερβικά ΜΜΕ παραμένει το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος και δεν αποκλείεται το γεγονός να μετέφερε στρατιωτικό υλικό μιας και η Σερβία εξάγει πυρομαχικάσε πολλές χώρες της Μεσης Ανατολής.
Σημειώνεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας δεν διαθέτουν μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Antonov An-12.
Η Γιουγκοσλαβία είχε αγοράσει δύο An-12 ωστόσο το ένα συνετριβη έξω από την Γιερεβάν της Αρμενίας στις 12 Δεκεμβρίου του 1988 και το δεύτερο πουλήθηκε το 1998 σε βουλγαρική ιδιωτική εταιρία αερομεταφορών.
O δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, κοντά στον τόπο της συντριβής, θα πρέπει να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα και τα κλιματιστικά στα σπίτια τους ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή είναι η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία.
Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής θα ενημερωθούν σχετικά με μήνυμα από την υπηρεσία 112 που θα στείλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Το Αντόνοφ είχε οκταμελές πλήρωμα, επιβεβαίωσε ο κ. Αναστασιάδης. Δεν είναι σαφές εάν επέζησε κανείς. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μετά τη συντριβή του An-12 εκδηλώθηκε πυρκαγιά και ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις.
Μετά τη συντριβή βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι.

Πηγή: Militaire.gr

Share.

Comments are closed.