Categories: Διεθνή

Ο Μητσοτάκης ζητά από τον Ερντογάν να απαντήσει δημόσια για τον προκλητικό χάρτη του Μπαχτσελί

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει την πρωτοφανή και προκλητική κίνηση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να φωτογραφηθεί με έναν χάρτη που απεικονίζει ως τουρκικά τα μισά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και ζητάει από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ξεκαθαρίσει αν αυτός ο χάρτης αποτελεί «επίσημη πολιτική της Άγκυρας» ή αν αποτελεί μία ακόμα προβοκάτσια.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτηση του στα αγγλικά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει τα εξής: «Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Σάμος “καταβροχθίζονται” από την Τουρκία. Παραλήρημα των εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Ακόμη μία πρόκληση ή αληθινός στόχος; Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να καταστήσει σαφή τη θέση του σχετικά με τις τελευταίες γελοιότητες του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό».

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία το κρεσέντο εθνικισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό, όπως φάνηκε και από τις πρωτοφανείς προκλήσεις του Μπαχτσελί, αλλά και του Χουλουσί Ακάρ ο οποίος σε έντονο ύφος απηύθυνε προειδοποίηση στην Ελλάδα λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους. Ελάτε σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μέσα σε αυτό πλαίσιο και βλέποντας ως απειλή τις συμμαχίες που αναπτύσσει η Ελλάδα, κάποιοι Τούρκοι αναλυτές διαδίδουν σενάρια που είναι εντελώς ανυπόστατα. Για παράδειγμα ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θέλει να καταστρέψει τον τουρκικό στόλο και να αποκλείσει την Τουρκία από το Αιγαίο.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Τουρκίας, Ισμαΐλ Χακί Πεκίν δήλωσε ότι σκοπός είναι «ένας πόλεμος σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ της Τουρκίας με την Ελλάδα που δίπλα της είναι οι ΗΠΑ. Στόχος τους είναι να εξολοθρεύσουν τον στόλο και την αεροπορία της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό σενάριο θέλει να κλείσει το Αιγαίο στην Τουρκία, να την εγκλωβίσουν, να μην μπορεί να αντιδράσει και τότε η Ελλάδα να καταλάβει την Ίμβρο και την Τένεδο που βρίσκονται κοντά στα Στενά.
Η καταστροφή του Στόλου μας, ισχυρίζεται ο Πεκίν,  θα έχει αποτελέσματα παρόμοια με όσα συνέβησαν με τον Ιμπραήμ πασά, δηλαδή ότι έγινε κατά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Αεροπορικά χτυπήματα του Ισραήλ στην ανατολική Ράφα – Θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε σήμερα τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας…

3 ώρες ago

Τι ισχύει για τα κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία – 8 Ερωτήσεις- Απαντήσεις

Το νέο "ποινολόγιο" των μαθητών   για την κατοχή κινητών τηλεφώνων και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική…

9 ώρες ago

Τουρκία: Βαθαίνει ο εξισλαμισμός της παιδείας – Τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το Κοράνι περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ερντογάν

Σφοδρές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας προκαλεί το σχέδιο νόμου, το οποίο προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και…

10 ώρες ago

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για τη Γάζα – Αναμένεται «χτύπημα στη Ράφα πολύ σύντομα»

Η αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών της Χαμάς αναχώρησε για την Ντόχα, αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση με…

21 ώρες ago

Κορυδαλλός: Πιστόλι βρέθηκε κρυμμένο μέσα σε τοίχο κελιού – Τι άλλο θα δούμε!!! – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Ένα πιστόλι βρέθηκε κρυμμένο μέσα στον τοίχο κελιού στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι…

1 ημέρα ago

Το Ισραήλ αποφάσισε το κλείσιμο του Al Jazeera , κλιμακώνοντας τη μακροχρόνια διαμάχη με αραβόφωνο δίκτυο

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ψήφισε ομόφωνα να κλείσει τις δραστηριότητες…

1 ημέρα ago