Ο Μητσοτάκης ζητά από τον Ερντογάν να απαντήσει δημόσια για τον προκλητικό χάρτη του Μπαχτσελί

0

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει την πρωτοφανή και προκλητική κίνηση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να φωτογραφηθεί με έναν χάρτη που απεικονίζει ως τουρκικά τα μισά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και ζητάει από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ξεκαθαρίσει αν αυτός ο χάρτης αποτελεί «επίσημη πολιτική της Άγκυρας» ή αν αποτελεί μία ακόμα προβοκάτσια.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτηση του στα αγγλικά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει τα εξής: «Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Σάμος “καταβροχθίζονται” από την Τουρκία. Παραλήρημα των εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Ακόμη μία πρόκληση ή αληθινός στόχος; Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να καταστήσει σαφή τη θέση του σχετικά με τις τελευταίες γελοιότητες του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό».


Υπενθυμίζεται ότι αυτό τον απίστευτο χάρτη που απεικονίζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη, προσέφεραν οι οπαδοί του στον εθνικιστή ηγέτη του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ας μην λησμονούμε ότι είναι και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μπαχτσελί επισκέφθηκε την έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», της οποίας ο ίδιος είναι ουσιαστικά επικεφαλής, και είχε συνάντηση με στελέχη της και εκεί  του προσέφεραν αυτόν τον χάρτη.
Μετά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για την παράδοση στον ακροδεξιό Ντεβλέτ Μπαχτεσλί “χάρτη” όπου περιλαμβάνει όλα τα νησιά του Αιγαίου στην τουρκική επικράτεια, από το κίνημα των “Εστιών των Ιδεαλιστών” (Γκρίζοι Λύκοι), στο λογαριασμό της οργάνωσης αναρτήθηκε κείμενο-αντίδραση κατά της Ελλάδας.
Αναλυτικά το κείμενο των «Γκρίζων Λύκων»:
«Είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε στον Αρχηγό μας Ντεβλέτ Μπαχτεσλί τον χάρτη μας, που ετοιμάσαμε με επίγνωση της σημασίας και της δύναμης της Γαλάζιας Πατρίδας, που σηματοδοτεί τη συνοριακή γραμμή μπροστά στην εθνική συνείδηση των νησιών μας, όπου η ένδοξη ημισέληνος και το αστέρι κυμάτισαν για αιώνες, αλλά άδικα έγινε αντικείμενο σφετερισμού από την Ελλάδα, που ονομάζονται “ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”, ο οποίος χάρτης περιλαμβάνει το QR της ομιλίας του Αξιότιμου Αρχηγού μας Ντεβλέτ Μπαχτεσλί με θέμα τη Γαλάζια Πατρίδα και το Αιγαίο Πέλαγος.
Ο Χάρτης των “Εστιών των Ιδεαλιστών” είναι ένα σημαντικό βήμα για την ακύρωση της προσπάθειας δημιουργίας `τετελεσμένων` εκ μέρους της Ελλάδας στη θάλασσα των νησιών, αποκαλύπτοντας τα ονόματα των 152 νησιών που ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού στην Ελλάδα. Έχει καταστρέψει τα όνειρα όσων θέλουν να κυριαρχήσουν στην τουρκική πατρίδα σε διάφορες πρωτεύουσες της Δύσης.
Εξάλλου, το νησί της Κρήτης, το οποίο καταλήφθηκε με τα τετελεσμένα από την Ελλάδα πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και κρατήθηκε αιχμάλωτο εντός των συνόρων του ελληνικού κράτους παρά την παράδοση άλλων βαλκανικών κρατών, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικής πατρίδας και της Γαλάζιας Πατρίδας.
Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς έχει μείνει στο κενό, είναι ένα άδικο κεκτήμενο που απέκτησε η Ελλάδα ως αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας de facto κατάστασης διεκδικώντας δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί.
Τονίζω το εξής για τον χάρτη μας που βρίσκεται στην ατζέντα στα ελληνικά ΜΜΕ:
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα σταθούμε ενάντια στις προκλητικές κινήσεις της Ελλάδας και την αλαζονική στόχευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ότι θα προστατεύσουμε την κληρονομιά των προγόνων μας που έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία.
Όπως είπε ο αρχηγός μας: “Για άλλη μια φορά φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο ότι το τουρκικό έθνος υπενθυμίζει στο ελληνικό κράτος ότι έχει τη δύναμη να καταστρέψει την Αθήνα και πόσο δροσερά και βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου…”
Τα τετελεσμένα μετά το 1913/19/47 ανοίγουν τον δρόμο για το σημερινό εξοπλιστικό εγχείρημα της Ελλάδας στη Μεσόγειο. Τόσο η ιστορική ρίζα του ζητήματος όσο και η σημερινή de facto κατάσταση είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο
».


Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία το κρεσέντο εθνικισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό, όπως φάνηκε και από τις πρωτοφανείς προκλήσεις του Μπαχτσελί, αλλά και του Χουλουσί Ακάρ ο οποίος σε έντονο ύφος απηύθυνε προειδοποίηση στην Ελλάδα λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους. Ελάτε σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μέσα σε αυτό πλαίσιο και βλέποντας ως απειλή τις συμμαχίες που αναπτύσσει η Ελλάδα, κάποιοι Τούρκοι αναλυτές διαδίδουν σενάρια που είναι εντελώς ανυπόστατα. Για παράδειγμα ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα θέλει να καταστρέψει τον τουρκικό στόλο και να αποκλείσει την Τουρκία από το Αιγαίο.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Τουρκίας, Ισμαΐλ Χακί Πεκίν δήλωσε ότι σκοπός είναι «ένας πόλεμος σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ της Τουρκίας με την Ελλάδα που δίπλα της είναι οι ΗΠΑ. Στόχος τους είναι να εξολοθρεύσουν τον στόλο και την αεροπορία της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό σενάριο θέλει να κλείσει το Αιγαίο στην Τουρκία, να την εγκλωβίσουν, να μην μπορεί να αντιδράσει και τότε η Ελλάδα να καταλάβει την Ίμβρο και την Τένεδο που βρίσκονται κοντά στα Στενά.
Η καταστροφή του Στόλου μας, ισχυρίζεται ο Πεκίν,  θα έχει αποτελέσματα παρόμοια με όσα συνέβησαν με τον Ιμπραήμ πασά, δηλαδή ότι έγινε κατά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Share.

Comments are closed.