Βρετανία: Θα καταφέρει ο Μπόρις Τζόνσον να επιβιώσει την ύστατη ώρα; – «Game over» λένε αναλυτές και ΜΜΕ

0

«Το παιχνίδι τελειώνειBoris: the joke’s over!» προειδοποιεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ο αρθρογράφος του New Statesman ενώ οι Times του Λονδίνου στο κύριο άρθρο τους δεν θα μπορούσαν να το διατυπώσουν πιο ξεκάθαρα: «Έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματος και της χώρας. Κάθε μέρα που παραμένει στη θέση του, το χάος γίνεται πιο βαθύ. Για το καλό της χώρας, πρέπει να φύγει»
Οι παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ (Rishi Sunak) και Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ (Sajid Javid) με δέκα λεπτά διαφορά, βύθισαν σε κρίση την κυβέρνηση Τζόνσον ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η παραίτηση του αντιπροέδρου του Συντηρητικού κόμματος Μπιμ Αφολάμι
Από την εφημερίδα The Telegraph, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ (David Frost) γράφει στο σημερινό του άρθρο πως «κανείς δεν είναι πιο αποκαρδιωμένος από εμένα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Τα τελευταία χρόνια, έχω συνεργαστεί τόσο στενά όσο κανένας άλλος με τον Μπόρις Τζόνσον. Γνωρίζω, λοιπόν, ότι είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος και ένας αξιόλογος πολιτικός. Μόνο αυτός θα μπορούσε να ξεπεράσει το χάος που άφησε η Τερέζα Μέι και να εκφράσει την ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα για το Brexit. Πήρε τη χώρα στις πλάτες του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχει δείξει τεράστια ηγεσία στην πολιτική απέναντι στην Ουκρανία…» Αλλά… «τώρα είναι η ώρα για τον Μπόρις να φύγει».
Στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων αποτυπώνεται το μήνυμα που στέλνεται από κάθε κατεύθυνση. «Ο Τζόνσον βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».
Times του Λονδίνου, Financial Times και Guardian σχεδόν ταυτίζονται στο κύριο τίτλο του κεντρικού του άρθρου.
Ο πολιτικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Times, Ντάνιελ Φινκελστάιν (Daniel Finkelstein) στο σημερινό άρθρο του στέλνει ένα μήνυμα όχι μόνο στον Μπόρις Τζόνσον αλλά κυρίως σε όσους παραμένουν μέλη της κυβέρνησης.
«Οποιοσδήποτε υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, ή μάλιστα κατώτερος υπουργός, που δεν φεύγει τώρα από την πόρτα που έχουν ανοίξει ο Σουνάκ και ο Τζαβίντ, επιλέγει να τον βοηθήσει και θα πρέπει να κριθεί αναλόγως.
Ο Μπόρις Τζόνσον μάχεται για την πολιτική του επιβίωση καθώς δέχεται πυρά εκ των έσω αλλά και από την αντιπολίτευση που ζητά προσφυγή στις κάλπες. Ο ίδιος δεν εγκαταλείπει και κατέστησε σαφές ότι σχεδιάζει να παραμείνει στη θέση του στηρίζοντας την κυβέρνησή του με ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου καθώς προχώρησε σε αντικατάσταση των μελών που αποχώρησαν.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης στην έδρα της κυβέρνησης στο Νο10 της Ντάουνινγκ στριτ, το κλίμα που επικράτησε ήταν πέρα από ηλεκτρισμένο. Ένας παρευρισκόμενος υπουργός σχολίασε σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η διάθεση πως»η κατάσταση είναι μία: πού είναι τα χάπια με το υδροκυάνιο;» δίνοντας με γλαφυρό τρόπο να γίνει κατανοητό ποια είναι η έξοδος διαφυγής για τον Μπόρις Τζόνσον

Ανάλυση Guardian: «Ο τρόπος και ο χρόνος αναχώρησης είναι το μόνο ερώτημα»
«Τι τους πήρε τόσο καιρό να πάρουν το καπέλο τους και να φύγουν;», αναρωτιέται στην ανάλυσή της η αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian Polly Toynbee.
«Και άλλοι μπορεί να έχουν πηδήξει έξω από την κυβέρνηση πριν στεγνώσει το μελάνι αυτών των λέξεων. Στην κυβέρνηση κρίνουν ότι τελικά η πίστη κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην καριέρα τους. Αργά, πολύ αργά, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προστασία του Big Dog θα τερματίσει οριστικά τις πιθανότητες για τη δική τους επιβίωση», σημειώνει.
Είναι το τέλος των ημερών του για τον Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργό; Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ ήταν πρώτος που αποχώρησε και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ακολούθησε λίγα λεπτά μετά. Ο Τζαβίντ έγραψε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «ισχυρό και με αρχές Συντηρητικό κόμμα». Ναι όντως, αλλά η χώρα το χρειαζόταν αυτό μετά από κάθε σκάνδαλο που έχει κατακλύσει τον Μπόρις Τζόνσον
Εξηγώντας πως μια νέα σύνθεση της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού κόμματος θα επιτρέψει την εκ νέου αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς τον Τζόνσον από την κοινοβουλευτική του ομάδα, η αρθρογράφος του Guardian σημειώνει: «Ο τρόπος και ο ακριβής χρόνος της αναχώρησης του Τζόνσον φαίνεται να είναι το μόνο ερώτημα που απομένει. Πολύ λίγοι περιμένουν ότι θα δώσει τη μάχη στις επόμενες εκλογές. Η Επιτροπή του 1922 θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες αμέσως μέσα σε μια νύχτα και να διεξαγάγει άλλη μια ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης, με όλα τα σημάδια να δείχνουν ότι θα έχανε αυτή τη φορά. Ή μπορεί να περιμένουν την εκλογή της επόμενης εβδομάδας μιας νέας επιτροπής που έχει σκοπό να αλλάξει τους κανόνες για να επιτρέψει άλλη μια προσπάθεια εντός του έτους».
Βιτριολικό ήταν το σχόλιο του βουλευτή των Συντηρητικών Άντριου Μίτσελ (Andrew Mitchell) στο BBC: «Είναι λίγο σαν τον θάνατο του Ρασπούτιν. Έχει δηλητηριαστεί, μαχαιρωθεί, έχει πυροβοληθεί, το σώμα του πετάχτηκε σε ένα παγωμένο ποτάμι και εξακολουθεί να ζει».

Η ανάλυση BBC: «Το μέλλον του απέχει από το να είναι ασφαλές»
«Λίγο, μετά από τις δύο παραιτήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου, στο Ουέστμινστερ αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια – και το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός. Χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, προσπαθούσε να καταλάβει αν η υπόλοιπη κυβέρνηση είναι μαζί του. Η δυσαρέσκεια στα μετόπισθεν, εξίσου σημαντική, αυξάνεται περαιτέρω, με κάποιους να ελπίζουν να αλλάξουν τους κανόνες του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε ο πρωθυπουργός να πρέπει να αντιμετωπίσει άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης. Το μέλλον του κ. Τζόνσον απέχει πολύ από το να είναι ασφαλές», σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής του BBC Κρις Μέιζον.

Share.

Comments are closed.