ΝΑΤΟ: Αίρει το βέτο η Τουρκία για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας – Τι πήρε

0

Σε συμβιβασμό κατέληξαν Σουηδία και Φινλανδία με την Τουρκία, προκειμένου η Άγκυρα να άρει το βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Έχουμε τώρα μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη # Φινλανδίας & Σουηδίας στο #ΝΑΤΟ . Ευχαριστώ τους Προέδρους @RTERdogan & @Niinisto & @SwedishPM για το εποικοδομητικό πνεύμα που κατέστησε δυνατή αυτή την ιστορική απόφαση.» έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο twitter.


Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.
Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τετραμερής συνάντηση, στη οποία μετείχαν ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον.


Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», Ερντογάν και Τσαβούσογλου κατάφεραν να πετύχουν τη δέσμευση Φινλανδίας και Σουηδίας για:

  • Πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των θυγατρικών του.
  • Επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.
  • Δέσμευση για μη υποστήριξη PYD/YPG και FETO.
  • Αποφυγή περιορισμών εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αύξηση της συνεργασίας.
  • Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.
  • Δημιουργία δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
  • Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση εγκληματιών/τρομοκρατών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.
  • Απαγόρευση των δραστηριοτήτων χρηματοδότησης και στρατολόγησης του PKK και των θυγατρικών του.
  • Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
  • Υποστήριξη της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).
  • Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.
Share.

Comments are closed.