Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν με   πυραύλους το κέντρο του Κιέβου, κοντά σε σπίτι υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας

0

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από νέα ρωσική επίθεση με πυραύλους κοντά στο κέντρο του Κιέβου, οι οποίοι έπληξαν συγκρότημα κατοικιών, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουκρανίας Ιχόρ Κλιμένκο στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Παράλληλα, «κατά την διάρκεια πυραυλικής επίθεσης εναντίον της πόλης του Κιέβου, χτυπήθηκε κτίριο πλησίον της κατοικίας υπαλλήλου της Ελληνικής Πρεσβείας. Το σύνολο των υπαλλήλων της Πρεσβείας είναι καλά στην υγεία τους», ανέφεραν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.


Τέσσερις άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, δήλωσε μ μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια, γεγονός που σημαίνει ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.
Η επίθεση έγινε «για τον εκφοβισμό των Ουκρανών (…) καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής του NATO», τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο Κλίτσκο, ο οποίος μετέβη στο σημείο που επλήγη.
Τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 06:30 (ώρα Ελλάδος) στο Κίεβο, μισή ώρα αφότου ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικής άμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.
«Μετά τον βομβαρδισμό του εχθρού, πυρκαγιά ξέσπασε σε εννιαώροφο κτίριο», ανέφερε παράλληλα η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram.


Ένα 7χρονο κοριτσάκι διασώθηκε από τα ερείπια, πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Ομάδα του AFP που μετέβη εκεί, είδε τους τρεις τελευταίους ορόφους του κτιρίου να φλέγονται και το κλιμακοστάσιό του να έχει καταστραφεί τελείως, ενώ η αστυνομία απέκλεισε την συνοικία.
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσι Γκοτσάρενκο ανακοίνωσε στο Telegram ότι οι Ρώσοι έριξαν 14 πυραύλους στο Κίεβο και την περιφέρειά του το πρωί.

Η Σύνοδος κορυφής των G7
Το νέο ρωσικό πλήγμα στην ουκρανική πρωτεύουσα σημειώθηκε μερικές ώρες πριν από την έναρξη της τριήμερης συνόδου κορυφής των χωρών της G7 στη νότια Γερμανία, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας, και την ώρα που η Ρωσία σημειώνει προόδους στην κατάκτηση του Ντονμπάς.

Η ετήσια συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά ανεπτυγμένων κρατών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αρχίζει σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδος στις Βαυαρικές Άλπεις.
Ο Μπάιντεν έφτασε χθες, Σάββατο, το βράδυ στην Ευρώπη με στόχο να ενισχύσει και σε βάθος χρόνου τις τάξεις των Δυτικών απέναντι στη Μόσχα.
Πέραν της συνόδου κορυφής της G7 κατά την οποία θα συζητηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί επίσης από την Τρίτη στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του NATO.

Έκλεισε πέντε μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες το βράδυ ότι σχεδιάζει να μετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G7, επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση εισήλθε στον πέμπτο μήνα της. Αυτός αναμένεται να μιλήσει τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) και να ζητήσει εκ νέου την αποστολή βαρέων όπλων για να αντιμετωπίσει η χώρα του τα ρωσικά πυρά.

«Πρόκειται για ένα τέτοιου είδους στάδιο στον πόλεμο –ηθικά δύσκολο, συναισθηματικά δύσκολο. (…) Δεν πρόκειται απλώς για την καταστροφή των υποδομών μας, πρόκειται επίσης για την κυνική, υπολογισμένη πίεση στα αισθήματα του πληθυσμού», σημείωσε. Όμως, «κανένας ρωσικός πύραυλος ούτε βομβαρδισμός δεν θα λυγίσει το ηθικό των Ουκρανών».
Ο Ζελένσκι απηύθυνε ξανά έκκληση για μια αυξημένη δυτική βοήθεια σε εξοπλισμούς και σε αντιαεροπορικά συστήματα.

 

Share.

Comments are closed.