ΗΠΑ: «Σκοταδισμός»: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε νόμο που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή την απόφαση-ορόσημο του 1973, που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα μιας γυναίκας σε άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το Reuters, από δω και στο εξής, το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζεται από την εκάστοτε πολιτεία, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά.
Η απόφαση αυτή αποτελεί νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους και τους θρησκευτικούς συντηρητικούς που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.
Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης.
Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας –ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης– ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.
Ένα προσχέδιο της απόφασης που ανέφερε πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση διέρρευσε τον Μάιο, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.
Ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει έκτακτο διάγγελμα απόψε στις 21:30 (ώρα Ελλάδος) για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει εκτελεστικά διατάγματα και να υιοθετήσει άλλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.


Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι η Πολιτεία του «καλωσορίζει» τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, δεδομένου ότι εκεί δεν θα ισχύσει αυτή η απόφαση. «Η σημερινή απόφαση βάζει ζωές σε κίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.


Ο πρώην πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς Μπάρακ Ομπάμα αναφέρει ότι σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο αντέστρεψε κεκτημένα 50 ετών, αλλά κατέστησε μια σημαντική προσωπική απόφαση σε αντικείμενο πολιτικής και ιδεολογίας, κάτι που αποτελεί επίθεση στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών.


Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος της χώρας, Χίλαρι Κλίντον, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι «οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η απόφαση να κάνουν παιδί είναι μια από τις πιο ιερές αποφάσεις που υπάρχουν και ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να παραμένουν μεταξύ των ασθενών και των γιατρών τους.
Η σημερινή γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα περάσει στην ιστορία ως ένα βήμα προς τα πίσω για τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
 

Share.

Comments are closed.