Χάνει την αυτοδυναμία ο Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας – Οι πρώτες εκτιμήσεις

0

Με πολύ υψηλό ποσοστό αποχής που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 54%, διοργανώθηκε ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ήδη η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν μετρά μία απώλεια καθώς στέλεχος της κυβέρνησης, η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Θαλασσών Ζιστίν Μπενέν δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην περιφέρειά της, κάτι που είναι προϋπόθεση για την παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Ipsos και τη γαλλική δημόσια τηλεόραση, η κατανομή των εδρών αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

  • 224 έδρες Μαζί! (Ensemble! παράταξη που πρόσκειται στον Μακρόν)
  • 149 έδρες Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes – με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν)
  • 89 έδρες Εθνικός Συναγερμός (Μαρίν Λε Πεν)
  • 78 έδρες Ρεπουμπλικανοί και διάφοροι υποψήφιοι της δεξιάς

Δύσκολη η αυτοδυναμία για τον Μακρόν γιατί βρίσκεται μακριά από το «μαγικό» αριθμός 289


Το προεδρικό κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται τουλάχιστον 289 έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών για να διατηρήσει την αυτοδυναμία που είχε κατακτήσει στις βουλευτικές εκλογές του 2017.


Σε πέντε εκλογικές περιφέρειες, από τις 577, το αποτέλεσμα κρίθηκε στον α’ γύρο και σήμερα οι Γάλλοι ψήφισαν για τις υπόλοιπες 572 έδρες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει την αυτοδυναμία που όμως δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση.
Νωρίτερα δημοσιεύθηκαν δημοσκοπήσεις που επικαλείται η βελγική εφημερίδα Soir. Σύμφωνα με αυτές, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν (Ensemble) φέρεται να απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, αφού εκτιμάται ότι θα εκλέξει από 208 έως 248 έδρες (289 έδρες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η πλειοψηφία).
Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει 163 έως 203 έδρες, ενώ το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να επιτύχει ιστορικό αριθμό εδρών (μεταξύ 67 και 90).

Share.

Comments are closed.