Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Ερντογάν: Σταμάτα τις εντάσεις και την τυχοδιωκτική πολιτική

0

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία τάσσονται εναντίον του Ερντογάν τον κατηγορούν για τυχοδιωκτική πολιτική και ρητορική σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική του με τα νησιά του Αιγαίου. Έτσι για μια ακόμα φορά η τουρκική αντιπολίτευσης βρίσκεται και πάλι απέναντι από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί και της προκλητικότητας σε ό,τι έχει να κάνει με το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.
Λίγες ώρες μετά τις νέες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για θέματα κυριαρχίας ελληνικών νησιών, η αντιπολίτευση στη χώρα καλεί τον Ερντογάν να σταματήσει αυτές τις πρακτικές.
Συγκεκριμένα και τα 6 κόμματα της τούρκικης αντιπολίτευσης, τάσσονται πλέον ξεκάθαρα εναντίον του Ερντογάν και της ρητορικής του στα διεθνή ζητήματα.
«Θα πρέπει να αποφευχθούν οι εντάσεις, η τυχοδιωκτική ρητορική και οι πολιτικές που θα προκαλέσουν την αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων εναντίον μας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και θα βλάψουν τις πολυδιάστατες ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας», δήλωσε η αντιπολίτευση.
Στο μεταξύ, ο τουρκικός τύπος, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ και την εκομπή ΣΗΜΕΡΑ των Οινοκόμου – Αναστασοπούλου, αναφέρει ότι «ο Μητσοτάκης καταγγέλλει παντού τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας», δείχνοντας την ενόχληση της Άγκυρας. Η Άγκυρα κλιμάκωσε την ένταση κυρίως μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ωστόσο, φαίνεται να ενοχλείται και από τη στήριξη του Μακρόν προς την Ελλάδα.
Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδειξε χάρτες και είπε ότι θα αμφισβητήσει την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, αν δεν αποσύρει τα στρατεύματα από τα νησιά. 
«Εμείς ως Τουρκία έχουμε κάνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Δηλαδή, στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Στην πρώτη είπαμε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά και ότι αυτό είναι ενάντια στις δυο συνθήκες. Στη δεύτερη επιστολή το εξηγήσαμε αναλυτικότερα με νομικές πτυχές. Και η Ελλάδα έχει “χαλάσει” το καθεστώς αυτών των νησιών. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, αρχίζει η συζήτηση για την κυριαρχία τους. Διότι έχουν δοθεί υπό αυτούς τους όρους.»

Share.

Comments are closed.