Παναγιώτης Βάσιος – «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης»: Η προστασία από μια ενδεχομένη πυρκαγιά εν ον όψει του καλοκαιριού

0

Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί όλους μας αυτή την περίοδο είναι η προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές.
Πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι όφειλαν έγκαιρα να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά εκδήλωση πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι.
Φέτος τα χρήματα από το υπουργείο εσωτερικών δόθηκαν νωρίς στους Δήμους για ανάγκες πολιτικής προστασίας.
Πέρα από τα σχέδια τα οποία συνήθως μένουν στα χαρτιά οι Δήμοι σε πρακτικό επίπεδο έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις όπως: Καθαρισμοί ιδιωτικών οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων, όπως νησίδες πρασίνου, παρόδια βλάστηση, πάρκα, μικρά αλσύλλια σχολείων κ.α
Στο Χαλάνδρι το πιο ευπαθές μέρος για πυρκαγιά είναι η ρεματιά, η οποία βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης και καλό είναι η διοίκηση του Δήμου να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας.
Οφείλουμε να εκφράσουμε δημόσια την ανησυχία μας γιατί τις τελευταίες ημέρες συμπολίτες, μας στέλνουν φωτογραφίες με οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους όπου διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν καθαρισθεί από τον Δήμο μας.
Να θυμίσουμε ότι το 2015, επί ημερών της σημερινής διοίκησης, από πυρκαγιά καταστράφηκε το θέατρο ρεματιάς Χαλανδρίου. Ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε στα γειτονικά σπίτια και δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Επίσης πέρυσι, στο Χαλάνδρι παρατηρήθηκαν πυρκαγιές σε οικόπεδα πλησίον σε κατοικημένες περιοχές. Ιδιαίτερα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κοντά στο ΜΕΤΡΟ Χαλανδρίου χρειάστηκαν ρίψεις νερού από ελικόπτερο.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος έγκαιρα πριν την έναρξη της θερινής περιόδου οφείλει να  καλεί τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, εντός των ορίων του, να τα καθαρίσουν. Εάν οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν άμεσα, τα οικόπεδα καθαρίζονται με ευθύνη του Δήμου και καλούνται οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν τα κόστη.
Αυτή η διαδικασία ακολουθούνταν όλα τα χρόνια από όλες τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου και είχαμε θετικά αποτελέσματα.
Εμείς για μία ακόμη φορά τονίζουμε την συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων στα θέματα πολιτικής προστασίας. Οι εθελοντικές οργανώσεις παρέχουν συνδρομή σε όλες τις φάσεις του κύκλου καταστροφών και οφείλουν οι δήμοι να τις αξιοποιούν και να τις εντάσσουν στα τοπικά σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Παναγιώτης Βάσιος
Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής του συνδυασμού Χαλανδρίου, «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης».

Share.

Comments are closed.