Μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε, ποια τα συμπτώματα και τι κάνουμε μετά από τσίμπημα [Χάρτης]

0

Οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), απ’ ό,τι φαίνεται, θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα και το φετινό καλοκαίρι, αφού έχουν ήδη εντοπιστεί σε πολλές ελληνικές θάλασσες.
Σύμφνα με τον καθηγητή Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσο Κουτσούμπα, οι μέδουσες αυτές θα να μείνουν για όλο το καλοκαίρι, «γιατί οι οργανισμοί αυτοί είναι πελαγικοί και μεταφέρονται μέσω των ρευμάτων». Μάλιστα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο «ευνοεί δυστυχώς τις πληθυσμιακές εξάρσεις τέτοιων οργανισμών».
Οι μωβ μέδουσες εμφανίζονται συνήθως στις αρχές καλοκαιριού, σε παράκτιες θαλάσσιες περιοχές και κυρίως σε περίοδο όπου υπάρχει έξαρση φυτοπλαγκτόν.

Τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτές
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού τους. Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1.600 μέτρα. Μέγιστο μήκος τα 10 εκατ. σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλο-καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Συμπτώματα από την επαφή
Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από τη μέδουσα μπορεί να είναι, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, τα παρακάτω:

  • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματός σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία​
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Πρώτες βοήθειες ύστερα από τσίμπημα
Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας. «Σε περίπτωση τσιμπήματος, μπορείτε να βάλετε κάποιο τζελ με αμμωνία ή θαλασσινό νερό μαζί με μαγειρική σόδα ή ακόμη και λίγο πάγο», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, και πρόσθεσε: «Ωστόσο, αν τα συμπτώματα του τσιμπήματος είναι πιο έντονα, τότε πρέπει να πάτε αμέσως στο κοντινότερο φαρμακείο ή στο κέντρο υγείας της περιοχής».

Δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των μεδουσών για το 2022 Πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.