Νίκος Τσούλιας*: Δυναμικό το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

0

Μπορεί κάποια πολιτικά γεγονότα να τα αναλύσεις και να τα ερμηνεύσεις. Αλλά εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να βιώσεις τη δυναμική τους, να γευθείς την προβολή τους στο μέλλον, να νιώσεις το ιστορικό τους φορτίο.
Το συνέδριο Αναγέννησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής με το νέο αρχηγό του Νίκο Ανδρουλάκη φέρνει το μήνυμα μιας νέας Αλλαγής. Είναι ένα ελπιδοφόρο πολιτικό σκίρτημα, που φιλοδοξεί να φέρει την ουσιαστική πολιτική στο προσκήνιο, να ανατρέψει το σημερινό τοξικό και διχαστικό δίπολο Ν.Δ. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να δώσει Σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση στη χώρα μας.
Η αυτοκριτική δεν μπορεί παρά να έχει δεσπόζουσα θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα. «Πήραμε τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης κι έχουμε αλλάξει πραγματικά. Δεν θα ξαναπληγώσουμε τον ελληνικό λαό, ό,τι τον πλήγωσε μένει πίσω στο περιθώριο της ιστορίας. Γινόμαστε ένα κόμμα της προόδου, του ρεαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έτοιμο να προσφέρει λύσεις και μια ισχυρή κυβέρνηση για έναν λαό που ζητά πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπειά του για αυτόν, τα παιδιά και τα εγγόνια του».
Η Ν.Δ. του νεοφιλελευθερισμού και του συντηρητισμού απέτυχε στην κυβερνητική πολιτική της. Είναι σε αποδρομή. Προσπαθεί να δικαιολογηθεί μέσα από μια φτηνή προπαγάνδα. Ο Ν. Ανδρουλάκης τον αποκαλύπτει. «Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη γιατί λειτουργεί σαν αργοκίνητο καράβι. Ξέχασε όμως να συμπληρώσει ότι αυτό οφείλεται στις ιδέες και αντιλήψεις της δικής του πολιτική́ οικογένειας που υπονομεύουν όλες τις μεγάλες πολιτικές της ενότητας και της προοπτικής».
Ο μέγας λαϊκιστής της μεταπολίτευσης κ. Τσίπρας προσπαθεί να ξεπλύνει τις επιλογές του με την ακροδεξιά και την κυβερνητική αποτυχία του μέσα από την γνωστή σε όλους τους Έλληνες προκλητική δημαγωγία του. Η απάντηση του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής είναι απλή – γεγονοτολογική. «Ξέχασε ότι τον Ιανουάριο του 2015 έλεγε στον ελληνικό λαό ότι έρχεται η πρώτη φορά αριστερά και  ξαφνικά σαν μπαμπούσκα έβγαλε από μέσα τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Αν ψάχνει ξανά τέτοια μέτωπα, υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά του τότε συνεργάτη του με τον κ. Βελόπουλο; Μια κηραλοιφή δρόμος, ας τον περπατήσει».
Μιλώντας για το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «δεν έχει μέλλον μια Ευρώπη που η ενεργειακή της σταθερότητα είναι στα χέρια των Ρώσων, η ασφάλειά της βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών κι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής της βάσης στα χέρια των Κινέζων».
Μια προοδευτική πολιτική δικαιώνεται από τη δυνατότητά της να ερμηνεύσει τα μηνύματα των καιρών, να δώσει δημοκρατική και  κοινωνικά δίκαιη πρόταση διακυβέρνησης, να δημιουργήσει πολιτικά γεγονότα με εθνικά και λαϊκά χαρακτηριστικά, να γίνει ιστορικό γεγονός. Μόνο τότε θα γίνει συλλογική αφήγηση και δημοκρατική συνείδηση, όπως έγινε η Αλλαγή του 1981.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει στίγμα καθαρό και διάφανο. «Φιλοδοξούμε να γίνουμε το πιο χρήσιμο κόμμα στον τόπο. Ένα κόμμα που έμαθε να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των ευάλωτων Ελλήνων και τις ανησυχίες της δημιουργικής Ελλάδας. Να μιλήσουμε με ευθύτητα για τα προβλήματα της νέας γενιάς, τις οικονομικές, υγειονομικές, γεωπολιτικές, ενεργειακές, και ξανά μετά από δεκαετίες πληθωριστικές κρίσεις».
Το ΠΑ.ΣΟΚ. – Κίνημα Αλλαγής θέτει ως μείζον πολιτικό και εθνικό ζήτημα την πολιτική ενοποίηση της  Ευρώπης, με οικονομική σύγκλιση, με κοινωνική συνοχή, με προοδευτικό προσανατολισμό. Μια τέτοια πολιτική υπηρετεί καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα απέναντι στις αναθεωρητικές πολιτικές, στις πολιτικές των αυταρχικών καθεστώτων, και συνεργεί στη δημιουργία φωτεινού μέλλοντος για τον τόπο μας.

* Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 182 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Share.

Comments are closed.