Στο κτίριο του Σιλό στο Λιμάνι του Πειραιά το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων – Παραχωρήθηκε από τον ΟΛΠ

0

Το κτίριο του «Σιλό» στο λιμάνι του Πειραιά και οι όμοροι χώροι του, συνολικής έκτασης 13,761 τ.μ., παραχωρήθηκαν προχθές στο υπουργείο Πολιτισμού από την Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς ΑΕ σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του προέδρου της ΟΛΠ ΑΕ Yu Zenggang και του πρέσβη της Κίνας Xiao Junzheng.
Τη σύμβαση υπέγραψαν ο γγ Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και ο Εκτελών Χρέη CEO της ΟΛΠ ΑΕ, Zhang Anming. Στο κτίριο του «Σιλό» και στον περιβάλλοντα χώρο του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει προγραμματίσει την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει το ΥΠΠΟΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 77.563.212 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι το τέλος του 2025, σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Επίσης προσθέτει ότι η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης έως και τις 12/2/2052 με συμβολικό αντάλλαγμα, καθώς και ότι η εν λόγω παραχώρηση είναι μία επιπλέον στοχευμένη ενέργεια από πλευράς της ΟΛΠ ΑΕ εντός του πλαισίου της ολοκληρωμένης στρατηγικής της, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία παράλληλα με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας μεριμνά συστηματικά για την επίτευξη οφέλους και δημιουργία περαιτέρω αξίας στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της.
Η προσφορά γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του λιμένος, η οποία βασίζεται στο διάλογο με την πόλη και τις κοινότητες που εξυπηρετεί. Στο μουσείο, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες προβλέπεται και εκθεσιακός χώρος για τη φιλοξενία εναλίων κινεζικών αρχαιοτήτων.
Τον περασμένο Ιανουάριο, το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ γνωμοδότησε θετικά επί των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκρομηχανολογικών προμελετών και της μουσειογραφικής προμελέτης, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, καθώς και της τροποποίησης του κτιριολογικού προγράμματος.
Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: Αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.
Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης.

Share.

Comments are closed.