Η Ρωσία έκοψε το ρεύμα στη Φινλανδία γιατί αύριο ανακοινώνει την απόφασή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ

0

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ξημερώνοντας Σάββατο.
«Η Ρωσία θα σταματήσει τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από τη 01:00 το πρωί του Σαββάτου», δήλωσε την Παρασκευή ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της Φινλανδίας.
«Περαιτέρω άμεσες ή διμερείς πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία θα σταματήσουν μέχρι νεωτέρας λόγω προβλημάτων στη λήψη πληρωμών για ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στην αγορά», δήλωσε η RAO Nordic, θυγατρική της ρωσικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Inter RAO, σύμφωνα με τη Φινλανδική εταιρεία  Fingrid.
Η Φινλανδία πέρσι πήρε το 14% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τη Ρωσία, σύμφωνα με επίσημες πηγές της χώρας.
Η Φινλανδία που για καιρό ήταν ουδέτερη χώρα αύριο Κυριακή θα γνωστοποιήσει την επίσημη απόφασή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό να τάσσονται υπέρ της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο έχει δηλώσει πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε “ασφαλώς” απειλή για τη Ρωσία, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη “να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να βάλει τέλος στις απειλές για την εθνική ασφάλεια” της Ρωσίας.
Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία.
«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, ένα στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.

Share.

Comments are closed.