Έκτακτη επικαιρότητα: Η Φινλανδία ενημερώνει τη Ρωσία το σχέδιο του ΝΑΤΟ και υποβαθμίζει τις ανησυχίες της Τουρκίας

0

Σύμφωνα με το Bloomberg o Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο (Sauli Niinistö) τηλεφώνησε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να πει ότι η σκανδιναβική χώρα θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες.
«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», είπε σε δήλωσή του.


Νωρίτερα το Σάββατο, ο κ. Νιινίστο απέκρουσε τις υποδείξεις ότι η Τουρκία θα εμπόδιζε τη χώρα του και τη γειτονική Σουηδία να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κίνηση.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν συμφωνεί να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία, επικαλούμενος τις ανησυχίες του για τους Κούρδους . Μάλιστα ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Σουηδία και η Ολλανδία ότι λειτουργούν ως καταφύγια για τους Κούρδους μαχητές.
Ο Νιινίστο, ο οποίος την Παρασκευή μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον, είπε ότι «τα σχόλια του Ερντογάν αιφνιδίασαν τον Μπάιντεν». «Η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου, οι ΗΠΑ, ζήτησε αργότερα από την Τουρκία να διευκρινίσει τα σχόλιά της», είπε ο Φινλανδός ηγέτης.

Share.

Comments are closed.