Οι Ρώσοι απειλούν με αντίποινα, μετά την ιστορική απόφαση της Φινλανδίας να ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ

0

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αμέσως μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της Φιλανδίας να ξεκινήσει διαδικασίες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η κίνηση είναι «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία.
Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων εάν η ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Οπωσδήποτε».
«Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή. Η Φινλανδία έχει κάνει «μη φιλικά βήματα» κατά της Ρωσίας» όπως μετέδωσε το πρακτορείο το Reuters.
Όσο για το ποια μορφή θα έχει η απάντηση της Ρωσίας, ο Πεσκόφ είπε: «Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία επέκτασης της επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική υποδομή θα πλησιάσει τα σύνορά μας».
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβένεφ είχε δηλώσει πως υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Το Κρεμλίνο μίλησε επίσης για ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην γερμανική μονάδα της Gazprom και σε άλλες οντότητες, κάτι που είπε ότι σημαίνει ότι δεν μπορούν να λάβουν προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα και να προχωρήσει σε αντίποινα τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και άλλα μέτρα.
«Στόχος του ΝΑΤΟ είναι να επεκταθεί κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και να δημιοργήσει ακόμη μια στρατιωτική απειλή για την πατρίδα μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», με τη Σουηδία να αναμένεται να ακολουθήσει, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαινόταν έτοιμη να επιφέρει την ίδια την επέκταση του δυτικού στρατού συμμαχία που είχε σκοπό να αποτρέψει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η απόφαση των δύο σκανδιναβικών χωρών να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα που διατήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες. Η ανακοίνωση της Φινλανδίας εξόργισε το Κρεμλίνο, το οποίο την χαρακτήρισε άμεση απειλή για τη Ρωσία και απείλησε με απροσδιόριστη απάντηση.

Έγινε ακόμη και τη στιγμή που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απέφερε άλλη μια μεγάλη αποτυχία, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εκδιώκουν τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Χάρκοβο, την ταχύτερη ουκρανική προέλαση από τότε που ανάγκασε τη Ρωσία να αποσυρθεί από την πρωτεύουσα και τα βορειοανατολικά πριν από περισσότερο από ένα μήνα .
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι Φινλανδοί θα γίνουν «θερμά ευπρόσδεκτοι» και υποσχέθηκε μια ενταξιακή διαδικασία που θα είναι «ομαλή και γρήγορη».
Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τα σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων (800 μίλια) της Φινλανδίας θα υπερδιπλασιάσουν το μήκος των συνόρων μεταξύ της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αφήνοντας τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε απόσταση λίγων ωρών από τα βόρεια προάστια της Αγίας Πετρούπολης.

«Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν. «Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

Share.

Comments are closed.