Ουκρανία: Έγγραφο του Κρεμλίνου αποκαλύπτει ότι ο Πούτιν στοχεύει να δημιουργήσει το κράτος της «Νέας Ρωσίας»

0

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ενός πολέμου που πολλοί προεξοφλούσαν μια ταχεία επικράτηση των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει τότε τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Επιθυμούσε, όπως ισχυριζόταν, να απελευθερώσει την Ουκρανία από τους «ναζί» στην κυβέρνησή της και να προστατέψει τον ρωσόφωνο πληθυσμό στα ανατολικά της χώρας από τη φερόμενη «τρομοκρατία» του Κιέβου, που εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε μια φτηνή δικαιολογία για την εισβολή.
Νέα ντοκουμέντα, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν τα πραγματικά σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ουκρανικό ραδιόφωνο «Radio Svoboda», επικαλούμενο απόρρητο έγγραφο του Κρεμλίνου, ένα μανιφέστο, ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει στην Ουκρανία ένα νέο κράτος: τη «Νότια Ρωσία».
Αν και παραμένει μέχρι στιγμής ασαφές ποιες περιοχές θα περιλαμβάνει το κράτος αυτό, ήδη στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν χάρτες που δείχνουν ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας από το Χάρκοβο, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ μέχρι τη Ζαπορίζια, το Ντνιπροπετρόφσκ, τη Χερσώνα, την ήδη προσαρτημένη από το 2014 Κριμαία, το Μικολάιβ και την ευρύτερη περιοχή της Οδησσού να συγκροτούν αυτό το κράτος. Πάντως αν αυτό το σχέδιο τελικά υλοποιηθεί, τότε η Ουκρανία θα αποκοπεί ολοκληρωτικά από τη Μαύρη Θάλασσα, με ό,τι αυτό σημαίνει για αυτήν.
Ήδη οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων επικεντρώνονται στα ανατολικά και νότια της χώρας και ο Ρώσος πρόεδρος έχει διατάξει την πλήρη κατάληψη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς, ενώ οι Ρώσοι απέχουν μια ανάσα από την ολοκληρωτική άλωση της Μαριούπολης, έχουν καταλάβει τη Χερσώνα και εξαπολύουν πλήγματα κατά της Ζαπορίζια και του Ντνίπρο.
Το απόρρητο έγγραφο, που αναφέραμε παραπάνω, φέρεται να προέρχεται από κορυφαία στελέχη του κόμματος του Πούτιν. Όπως αναφέρει το «Radio Svoboda», ο Ρομάν Ρομάνοφ, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ενωμένης Ρωσίας» του Πούτιν, ενδέχεται να είναι ο συντάκτης του μανιφάστου ή να ενεπλάκη στη σύνταξή του, καθώς το όνομά του εμφανίζεται στα  στα metadata του κειμένου.
Αλλά και σύμβουλοι του ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, που περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, φέρονται να εμπλέκονται.
Το κείμενο με ημερομηνία 16 Απριλίου τιτλοφορείται «Το μανιφέστο του νοτιορωσικού λαϊκού συμβουλίου».
Σύμφωνα με αυτό η Ουκρανία απώλεσε «τη νομιμοποίησή της μέσω της επανάστασης του Μαϊντάν το 2014». Ο πρώην πρόεδρος της χώρας και άνθρωπος του Πούτιν, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχασε «με πραξικόπημα την εξουσία» και στη συνέχεια, λέει το μανιφέστο, οι πραξικοπηματίες ανέλαβαν τα ηνία της κυβέρνησης «Ναζί». Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος «για την ενότητα του τριμερούς ρωσικού έθνους -των Ουκρανών, των Λευκορώσων και των Ρώσων».
Βάση για την ίδρυση της «Νότιας Ρωσίας» θα μπορούσαν να είναι τα «λαϊκά δημοψηφίσματα» που θα διεξαγάγουν οι Ρώσοι στα κατεχόμενα εδάφη και στα οποία η πλειοψηφία θα δηλώσει -υποτίθεται- την επιθυμία να ανήκει στη Ρωσία. Ο Πούτιν χρησιμοποίησε παρόμοια προσέγγιση όταν προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Οι συντάκτες του μανιφέστου χρησιμοποιούν παρόμοιο λεξιλόγιο όπως σε προηγούμενα σχέδια για τη δημιουργία της «Novorossiya», της «Νέας Ρωσίας».
«Ένα πρωτότυπο νότιο ρωσικό κράτος υπήρχε ήδη κατά τον ρωσικό εμφύλιο πόλεμο του 1919-1920 και ακόμη και τότε περιλάμβανε το νότο και το ανατολικό τμήμα της σημερινής Ουκρανίας», εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής Μαρσέλ Μπερνι της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Πολυτεχνείου (ETH) της Ζυρίχης. «Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό ότι ο Πούτιν θέλει τώρα ξανά τη Νότια Ρωσία», είπε στο γερμανικό δίκτυο RND.
Ήδη αυτές τις μέρες ετοιμάζεται, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ένα στημένο δημοψήφισμα από τις δυνάμεις του Πούτιν στη Χερσώνα, αν και η Μόσχα διαψεύδει κάτι τέτοιο. «Στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ μπορεί σύντομα να διεξαχθούν στημένα δημοψηφίσματα για την υπαγωγή σε μια τέτοια Νότια Ρωσία ή απευθείας στη Ρωσία», εκτιμά ο Μπερνι. Ουκρανικά ΜΜΕ θεωρούν ότι ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής την 14η ή τη 15η Μαΐου, ενώ αντίστοιχα «δημοψηφίσματα» πιθανώς να διεξαχθούν στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.
Το μανιφέστο για τη «Νότια Ρωσία» προβλέπει την επιβολή της ρωσικής γλώσσας και κουλτούρας, αλλά η ρωσοποίηση θα επεκταθεί κι άλλο, λέει ο Μπερνι. «Οι κάτοικοι θα εξαναγκαστούν να συναλλάσσονται με ρούβλια και να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια», εξηγεί επικαλούμενος τη σχετική εμπειρία από την Κριμαία. Και αναμένει μια ενίσχυση της επιρροής της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του ουκρανού δημοσιογράφου Георгій Шабаєв (Γκιόργκι Σαμπάεφ) του το ουκρανικού ραδιοφώνου «Radio Svoboda»με τίτλο ««Южная Русь». Перехоплений російський сценарій про квазіутворення на території України – «Схеми»» στα ουκρανικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.