Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες, είπε ο Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) την Τρίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν (Sanna Marin), και τη Σουηδή ομόλογό της, Μαγκνταλένα Άντερσον (Magdalena Andersson), ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε πως η χώρα του θα στηρίξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Σολτς: Ο Πούτιν προσπαθεί να επαναφέρει την παλιά Ρωσία, σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει
Μιλώντας στο Schloss Meseberg, το καταφύγιο της καγκελαρίας βόρεια του Βερολίνου, ο Σολτς είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβίασε «όλες τις νομικές συμφωνίες και συνεννοήσεις που είχαμε βρει στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες… και επομένως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο Ρώσος πρόεδρος και η Ρώσικη κυβέρνηση δεν θα παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες μας με τη βία σε άλλη περίπτωση».
Στηρίζει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Όλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς, στην κοινή συνέντευξη μαζί με τη Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν και τη Σουηδή ομόλογό της Σάνα Μάριν, είπε ότι η Γερμανία «παρακολουθεί πολύ στενά τη συζήτηση και στις δύο χώρες σχετικά με την πιθανή ένταξή τους στο ΝΑΤΟ» και τίνισε ότι «για εμάς είναι σαφές, πως αν οι δύο αυτές χώρες αποφασίσουν να είναι μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τότε μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας».
Επιπλέον ο καγκελάριος τόνισε ότι η υποστήριξη του Βερολίνου προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία εκτείνεται πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ θα τις υπερασπιστούν σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης – μια αμυντική υποχρέωση που απορρέει από τη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας και τις συνθήκες της ΕΕ.
«Ακόμη και στην περίοδο πριν αποφασιστεί μια τέτοια ένταξη στο ΝΑΤΟ, μπορούν πάντα να βασίζονται στην υποστήριξη της Γερμανίας. Ως Ευρωπαίοι, θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε ούτως ή άλλως», είπε ο Σολτς.
Η Φινλανδία και η Σουηδία αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου που προκάλεσε σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη υπέρ του ΝΑΤΟ και στις δύο χώρες.
Σάνα Μάριν: Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «δεν υπάρχει επιστροφή»
Μιλώντας μετά τον, η Μάριν είπε ότι «Η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη δική τους ασφάλεια» και συνέχισε: «Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε δραματικά το περιβάλλον ασφαλείας μας και αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί».
«Βλέπουμε τώρα πιο καθαρά πού θέλει να μας οδηγήσει η Ρωσία, δηλαδή σε έναν κόσμο με σφαίρες επιρροής όπου ο ισχυρότερος έχει τον τελευταίο λόγο», τόνισε η Μάριν, προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία θέλει να υπαγορεύει τις αποφάσεις της σε άλλους χωρίς κανένα δικαιολογία, η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντική από ποτέ».
Η Φινλανδή πρωθυπουργός είπε ότι «η χώρα της δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε σε συζητήσεις που γίνονται στο κοινοβούλιο».
Το ίδιο ισχύει και για τη Σουηδία
Το ίδιο ισχύει στη Σουηδία, σύμφωνα και με την Σουηδή πρωθυπουργό Άντερσον. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», είπε η Σουηδή ηγέτης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνησή της αναμένεται να παρουσίασει μια έκθεση ανάλυσης ασφαλείας στις 13 Μαΐου που θα χρησιμεύσει ως βάση για περαιτέρω συζητήσεις στη Βουλή».