Ουκρανία – Μαριούπολη: Απομακρύνονται οι άμαχοι από την κόλαση του Αζοφστάλ [Βίντεο – Φωτο]

0

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Η ανθρωπιστική επιχείρηση έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή, και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου (Saviano Abreu). Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέλη της επιχείρησης έφτασαν στο Αζοφστάλ το πρωί του Σαββάτου. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής.


Σύμφωνα με προηγούμενους υπολογισμούς, περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες και 1.000 άμαχοι συνέχιζαν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, υπό μαρτυρικές συνθήκες, στο εργοστάσιο. Το εργοστάσιο χάλυβα είναι ισοπεδωμένο σύμφωνα με νέα δορυφορική εικόνα της εταιρείας Maxar Technologies που είδε το Σάββατο το φως της δημοσιότητας.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης, εστιάζοντας στη χαλυβουργία.

 

Ο Ζελένσκι λέει ότι περίπου 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy) δήλωσε ότι η πρώτη ομάδα περίπου 100 αμάχων εγκατέλειψε το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.
«Ξεκίνησε η εκκένωση αμάχων από το Azovstal. Η 1η ομάδα περίπου 100 ατόμων κατευθύνεται ήδη προς την ελεγχόμενη περιοχή. Αύριο θα τους συναντήσουμε στη Ζαπορίζια (Zaporizhzhia)», έγραψε στο Twitter. Η Ζαπορίζια που ελέγχεται από την Ουκρανία βρίσκεται περίπου 220 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης.


Δήμαρχος Μαριούπολης: Πρόκειται για μια από τις χειρότερες γενοκτονίες αμάχων στη σύγχρονη ιστορία.
Ο δήμαρχος της πόλης είπε στο
BBC ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη χαλυβουργεία είναι “στο όριο μεταξύ ζωής και θανάτου”.
Ειδικότερα, σε ανάρτηση που έκανε στο Telegram το βράδυ του Σαββάτου, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο () έγραψε: “Μέσα σε δύο χρόνια, οι ναζί σκότωσαν 10.000 αμάχους στη Μαριούπολη. Και οι Ρώσοι κατακτητές σε δύο μήνες – πάνω από 20 χιλιάδες Μαριούπολη. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι απελάθηκαν βίαια. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες γενοκτονίες αμάχων στη σύγχρονη ιστορία. Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει σκόπιμα και αδίστακτα την πόλη μας και τους κατοίκους της”.
“Ο ρατσισμός είναι ο φασισμός του 21ου αιώνα. Χωρίς αμφιβολίες ή ψευδαισθήσεις. Η ανθρωπότητα έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για τη νίκη επί του φασισμού τον περασμένο αιώνα. Αν δεν ενωθούμε σήμερα και δεν σταματήσουμε αυτό το κακό, το τίμημα αυτή τη φορά μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο”, πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης.

Share.

Comments are closed.