Γαλλία: Σταθερά πρώτος ο Μακρόν, η Λεπέν καλεί την Αριστερά για νίκη επί του «ελιτισμού»!

0

Το προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν (54%) έναντι της Μαρίν Λεπέν (46%) φαίνεται να εδραιώνεται ενόψει της τελικής αναμέτρησης των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου με τον Γάλλο πρόεδρο να επιχειρεί να προσεταιριστεί τους οικολόγους και την ακροδεξιά αντίπαλό του να κάνει ανοίγματα στην Αριστερά, καλώντας την σε συσπείρωση για μια νίκη επί του «ελιτισμού».
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του BVA για τα RTL και ORANGE που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Απριλίου ο Μακρόν διευρύνει στις οκτώ μονάδες το προβάδισμά του έναντι της Λεπέν και αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία του συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων, έναντι του 46% που συγκεντρώνει η Μαρίν Λεπέν .
Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να υπολογίζει τόσο στη στήριξη του Νικολά Σαρκοζί όσο και σε εκείνη του Σοσιαλιστή προκατόχου του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, του Φρανσουά Ολάντ, που κάλεσε χθες τους Γάλλους ψηφοφόρους «να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν» για να διατηρηθεί, όπως είπε, «η συνοχή της Γαλλίας» και «το ευρωπαϊκό της μέλλον», αλλά δεδομένου ότι η μάχη δεν έχει κριθεί, θα χρειαστεί και τις ψήφους της Αριστεράς, προς την οποία έκανε μια ευκρινή στροφή δηλώνοντας την Τετάρτη στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 ανοικτός στην εφαρμογή προτάσεων που έρχονται από τα κόμματα της Αριστεράς και των Οικολόγων.
Ο Μακρόν ελπίζει ότι ο προσεταιρισμός των οικολόγων, που ψήφισαν αριστερούς υποψηφίους στον α΄ γύρο, θα τον βοηθήσει να διασφαλίσει τη νίκη και προσπαθεί πάση θυσία να πείσει όσους αμφισβητούν τα φιλικά προς το περιβάλλον διαπιστευτήριά του ότι οι πολιτικές της αντιπάλου του εν προκειμένω θα είναι καταστροφικές. Ο Μακρόν επιμένει ότι μοιράζεται «κοινό έδαφος» με τον Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων (4,6% στον α΄γύρο) και τον Μελανσόν (22%) «αναφορικά με την οικολογία, την ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050 και το σεβασμό της Συμφωνίας των Παρισίων, ενώ το ακροδεξιό πρότζεκτ [της Λεπέν] αρνείται αυτούς τους στόχους». Μάλιστα, ενστερνίζεται και το «πιασάρικο» σύνθημα του Μελανσόν περί «οικολογικού σχεδιασμού», μια ιδέα ότι η κυβέρνηση μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τον συντονισμό μέτρων που θα περιλαμβάνουν από την απαγόρευση ορισμένων ειδών λιπασμάτων μέχρι τη διασφάλιση ότι οι κατοικίες των Γάλλων θα διαθέτουν επαρκή μόνωση για τη μείωση της χρήσης ενέργειας. «Νομίζω ότι η ιδέα αυτή είναι καλή», είπε ο Μακρόν.

Αναλύοντας τη δημοσκόπηση της του BVA για τα RTL και ORANGE παρατηρούμε ότι:
Το προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Λεπέν εξηγείται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος έχει καλύτερη και μεγαλύτερη πρόσβαση σε σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του  Ζαν Λίκ Μελανσόν.
Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Μελανσόν αρνείται να επιλέξει κάτι και σκέφτεται είτε να απέχει (30%) είτε να ψηφίσει λευκό (22%). Όμως, όταν πάνε να ψηφίσουν, είναι πολύ πιο πιθανό να σκεφτούν να ψηφίσουν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν (30%) παρά της Μαρίν Λεπέν (18%).
Επιπλέον ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καλύτερη πρόσβαση στους ψηφοφόρους του Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων (46% έναντι 14% για τη Μαρίν Λεπέν και 40% που θα απείχαν ή θα ψήφιζαν λευκά) αλλά, αν και αν είναι λιγότεροι, οι ψηφοφόροι της Αν Ινταλγκό, Σοσιαλιστικό Κόμμα και Φαμπιάν Ρουσέλ, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, όμως έχει σε αυτούς μεγάλη πρόσβαση.
Επιπλέον θα μπορούσε επίσης να υπολογίζει στο 39% των ψηφοφόρων για τη Βαλερί Πεκρές, η οποία επί του παρόντος βοηθά τον Πρόεδρο έναντι της Μαρίν Λεπέν (17%), ωστόσο είναι πιθανό το ενδεχόμενο το (44%) να ψηφίσει λευκά ή να απέχει.
Επίσης έχει λαμβάνειν περίπου το 39% των ψηφοφόρων Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, έναντι του 17% που θα στηρίξουν τη Μαρίν Λεπέν, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο γιατί το 44% αυτών μπορεί να ψηφήσουν λευκό.
Από την άλλη πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν επωφελείται από τις ψήφους του Ερίκ Ζεμούρ από τους οποίους παίρνει το 79%, όπως και το 61% των ψηφοφόρων του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν. Πρόβλημά της είναι ότι δεν καταφέρνει, μέχρι στιγμής, να πείσει τους ψηφοφόρους Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και του Ζαν Λίκ Μελανσόν και αυτό απαντά γιατί μέχρι υπολείπεται του προέδρου Μακρόν.

Στο παρακάτω πίνακα βλέπουμε τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων των έξι επικρατέστερων του α’ γύρο σε σχέση με το β’ γύρο, με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης του BVA.

2ος γύρος Εμανουέλ Μακρόν Μαρίν Λεπέν Λευκό Αποχή
Ζαν Λίκ Μελανσόν 30% 18% 22% 30%
Γιανίκ Ζαντό 46% 14% 25% 15%
Εμανουέλ Μακρόν 90% 1% 0% 9%
Βαλερί Πεκρές 39% 17% 28% 16%
Ερίκ Ζεμούρ  11% 79% 5% 5%
Μαρίν Λεπέν 2% 85% 1% 12%

 

Share.

Comments are closed.