Βαρύ πλήγμα για τη Ρωσία: Με το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε και το γόητρο του Πούτιν

0

Μεγάλη ήττα για το γόητρο του πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί η βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βυθίστηκε χθες, αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι (John Kirby).
«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε επίσημα τι ακριβώς οδήγησε στη βύθιση του πλοίου», είπε ο Κίρμπι στον Τζέικ Τάπερ (Jake Tapper) του CNN την Πέμπτη. «Αλλά δεν είμαστε επίσης σε θέση να αντικρούσουμε την ουκρανική πλευρά. Είναι σίγουρα εύλογο και πιθανό ότι στην πραγματικότητα το έπληξαν με πύραυλο Neptune ή ίσως περισσότερο
«Θα έχει συνέπειες» στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Κίρμπι στο CNN.

Η επιβεβαίωση από τους Ρώσους, της βύθισης του πλοίου
Αργά, χθες το βράδυ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι το ιστορικό πυραυλοφόρο καταδρομικό πλοίο του ρωσικού στόλου βυθίστηκε, καθώς ρυμουκλείτο εν μέσω καταιγίδας και φουρτούνας, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο κατάστρωμά του και του προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε την σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς από την έκρηξη σε πυρομαχικά. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε» αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.


Τι σηματοδοτεί η βύθιση του Moskva για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου
Το βέβαιο είναι ότι το Moskva ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά και εμβληματικά πλοία της Ρωσίας, το οποίο ηγείτο από θαλάσσης -στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας- στον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου (Institute for the Study of War – ISW), η απώλεια αυτή της Μόσχας -ανεξάρτητα από το αν προκλήθηκε από ουκρανικό πλήγμα ή από ατύχημα- είναι μια «μείζονα επικοινωνιακά νίκη για την Ουκρανία» και «ευλογία για το ουκρανικό ηθικό».
Το Κρεμλίνο θα κληθεί να αγωνιστεί ώστε να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη και χάθηκε ένα από τα πιο σημαντικά πλοία του ρωσικού στόλου.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η εξέλιξη αυτή με τη ναυαρχίδα Moskva του στόλου της Μαύρης Θάλασσας -έστω κι αν προκλήθηκε λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών- θα πληγώσει σημαντικά το ρωσικό ηθικό και δεν μπορεί να κρυφτεί από το εγχώριο κοινό.
Οπως και να χει, η βύθιση του Moskva υποδεικνύουν τις πιθανές ρωσικές ελλείψεις (είτε κακή αεράμυνα, είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας στην κορυφαία ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας), όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο τονίζει ότι η απώλεια του πολεμικού πλοίου θα μειώσει και την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ, αλλά «είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά».
Ως εκ τούτου, «η πιθανώς αποδεδειγμένη ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει τα ρωσικά πρότυπα λειτουργίας, αναγκάζοντάς τα είτε να αναπτύξουν πρόσθετα εναέρια μέσα και σημεία άμυνας στην ομάδα μάχης της Μαύρης Θάλασσας, είτε να αποσύρουν πλοία από θέσεις κοντά στην ουκρανική ακτή», υποστηρίζει το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου.


«Πλήγμα με πυραύλους» επιμένει το Κίεβο
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, όμως, η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές.

Σε ανάρτησή τους στο twitter οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναφέρουν  χαρακτηριστικά «Το πυραυλικό καταδρομικό «Moscow» πήγε ακριβώς εκεί που το έστειλαν οι συνοριοφύλακες μας στο Snake Island!»


Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ρωσικό πλοίο είχε… πρωταγωνιστήσει σε μία από τις πλέον γνωστές ιστορίες του πολέμου στην Ουκρανία.
Ήταν εκείνο στο οποίο οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Φιδονήσι είχαν αναφωνήσει το… περίφημο «άντε γ@@ήσου».

Share.

Comments are closed.