Τεράστιο πλήγμα για τις δυνάμεις του Πούτιν – Στις φλόγες to ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva. η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου

0

Εγκαταλειμμένο πλέει ένα από τα σημαντικότερα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ένα τεράστιο πλήγμα για τις δυνάμεις της Ρωσίας, που συναντούν σφοδρή αντίσταση από τους Ουκρανούς 50 μέρες από την έναρξη της εισβολής.


Το πλήρωμα του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva («Μόσχα») εγκατέλειψε τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά από πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη σε πυρομαχικά, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.
Επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και RIA μετέδωσαν ότι το «Moskva» υπέστη «σοβαρές ζημιές» και ότι ερευνάται η αιτία της πυρκαγιάς, χωρίς να δώσουν πληροφορίες για πιθανά θύματα.


Φωτογραφίες και βίντεο καταγράφουν το φλεγόμενο ρωσικό καταδρομικό, η κατάσταση του οποίου παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστη. Αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν ότι μια πυρκαγιά σε ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη και πιθανώς να το βυθίσει.
Το «Moskva» είναι το πλοίο που την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησίασε το Φιδονήσι (Οφιούσσα) και κάλεσε τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες να παραδοθούν, αλλά αντ’ αυτού άκουσε την απάντηση: «άντε γαμ@@@@» ρωσικό πλοίο», η οποία έγινε και γραμματόσημο!
Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν πυραύλους και τουρκικά drones για να χτυπήσουν τη ρωσική ναυαρχίδα. Σύμφωνα με το δίκτυο Reverse Side of the Medal στο Telegram, που έχει σχέσεις με τη σκιώδη ρωσική στρατιωτική ομάδα Wagner, όπως αναφέρει η «Daily Mail», το δίκτυο υποστηρίζει ότι το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ Οδησσού και Μικολάιβ, όταν στοχοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι Ουκρανοί φέρεται να χρησιμοποίησαν τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar για να αποσπάσουν την προσοχή της αντιπυραυλικής άμυνας του πλοίου, επιτρέποντας σε δύο πυραύλους Neptune, που εκτοξεύτηκαν από παράκτια συστοιχία, να πλήξουν το πλοίο, με αποτέλεσμα να γείρει και να πάρει νερά.


Αναλυτές κάνουν λόγο για μεγάλο πλήγμα στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό και την εθνική υπερηφάνεια, όπως αν έχαναν οι ΗΠΑ ένα θωρηκτό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή ένα αεροπλανοφόρο σήμερα.
«Μόνον η απώλεια ενός υποβρυχίου με βαλλιστικούς πυραύλους ή του [μοναδικού ρωσικού αεροπλανοφόρου] Κουζνέτσοφ θα μπορούσε να καταφέρει σφοδρότερο πλήγμα στο ρωσικό ηθικό και τη φήμη του πολεμικού ναυτικού στη ρωσική κοινή γνώμη», λέει ο Καρλ Σούστερ (Carl Schuster), απόστρατος πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ και πρώην διοικητής στο αμερικανικό Κέντρο Διοίκησης Πληροφοριών του Ειρηνικού Ωκεανού.
Για τον Αλέσιο Παταλάνο (Alessio Patalano), καθηγητή Πολέμου και Στρατηγικής του King’s College του Λονδίνου, μια απώλεια του πολεμικού πλοίου θα συνιστούσε «τεράστιο πλήγμα» για τη Ρωσία.
«Τα πολεμικά πλοία επιχειρούν μακριά από την προσοχή της κοινής γνώμης και οι κινήσεις τους σπάνια αποτελούν αντικείμενο ειδησεογραφίας. Αλλά είναι μεγάλα πλωτά κομμάτια εδαφικής επικράτειας κι όταν χάνεις ένα, πόσω μάλλον μια ναυαρχίδα, το πολιτικό μήνυμα μαζί με τη στρατιωτική απώλεια έχει μεγάλο συμβολισμό», σημειώνει.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο (Maxym Marchenko), υποστήριξε σε ανάρτησή του ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους Κρουζ Neptune για να πλήξουν το «Moskva».


Aν αυτό αληθεύει, τότε το ρωσικό καταδρομικό θα είναι πιθανώς το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που τέθηκε εκτός μάχης από πύραυλο, λέει ο Σούστερ.
Οι πύραυλοι Neptune αναπτύχθηκαν από την Ουκρανία βάσει του σοβιετικού πυραύλου Κρουζ KH-35 και τέθηκαν στο δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πέρυσι. Αν επιστρατεύθηκαν κατά της ρωσικής ναυαρχίδας, τότε θα είναι η πρώτη γνωστή χρήση τους σε πόλεμο, σύμφωνα με ανάρτηση του Αμερικανού αξιωματικού Τζέισον Λάνκαστερ  (Jason Lancaster), του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (International Maritime Security – CIMSEC).

Share.

Comments are closed.