Οι επιδόσεις του υποψηφίων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών

0

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών έχουμε να παρατηρήσουμε για κάθε υποψήφιο ξεχωριστά τα εξής:

Η Αν Ινταλγκό (Anne Hidalgo) κερδίζει το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του σοσιαλιστικού κόμματος σε προεδρικές εκλογές. Η υποψήφια των σοσιαλιστών συγκεντρώνει το 1,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Σημειώνοντας την ήττα της, κάλεσε τους ψηφοφόρους «να ψηφίσουν στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν».

Αναλυτικά τα ποσοστά του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος:
Έτος  Ποσοστό
1965 31,7%
1969 5,0%
1974 43,3%
1981 25,9%
1988 34,1%
1995 23,3%
2002 16,2%
2007 25,9%
1012 28,6%
2017 6,4%
2022 1,8%

Η Βαλερί Πεκρές (Valérie Pécresse) θα ψηφίσει υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν. Η υποψήφια του κόμματος Les Républicains κέρδισε το 4,8% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 10ης Απριλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τερματίζοντας στην 5η θέση πίσω από τον Eric Zemmour.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Έρικ Ζέμουρ (Eric Zemmour) κέρδισε το 7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή 10 Απριλίου. Τερμάτισε στην τέταρτη θέση, πολύ πίσω από την κορυφαία τριάδα.
Η ήττα εξηγείται αναμφίβολα από έναν συνδυασμό παραγόντων, τους οποίους ο ακροδεξιός υποψήφιος είδε επίσης να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, πολλαπλασιάζοντας τις εκκλήσεις για κινητοποίηση, σε όλα τα στρώματα του εκλογικού σώματος.
Προφανώς ο Έρικ Ζέμουρ απέτυχε να συγκεντρώσει “την πατριωτική αστική τάξη

Ο Φαμπιάν Ρουσέλ (Fabien Roussel) δεν κατάφερε να φτάσει τον του 5% των ψήφων. Ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) κέρδισε το 2,4% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Απογοητευτικό αποτέλεσμα για τον βουλευτή του Βορρά που δεν αντιστάθηκε στην πίεση του αριστερού  Jean-Luc Mélenchon.

Η Μαρίν Λεπέν (Marine Le Pen) όπως είναι φυσικό απευθύνεται σε «όλους όσους δεν ψήφισαν τον Εμανουέλ Μακρόν». Η υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης κέρδισε το 23,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν (28%). Ενόψει του δεύτερου γύρου, η Μαρίν Λεπέν κάλεσε «Γάλλους στα δεξιά, στα αριστερά και αλλού, κάθε προέλευσης» να συμμετάσχουν στη «συγκέντρωση» της .
Η Μαρίν Λεπέν πέτυχε καλύτερο ποσοστό από τον πρώτο γύρο του 2017 – είχε κερδίσει 21,30% των ψήφων (7,7 εκατομμύρια ψήφοι). Συνολικά, η ακροδεξιά εξακολουθεί να κέρδισε περισσότερο από το 32% των ψήφων, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Με τον Γιανίκ Ζαντό (Yannick Jadot) η πολιτική της οικολογίας είχε μια νέα εκλογική αποτυχία. Ο υποψήφιός της αποκλείεται απότομα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022. Με ποσοστό 4,7% δεν περνά τον συμβολικό πήχη του 5% των ψήφων, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την απογοήτευση.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν (Jean-Luc Mélenchon) αποτυγχάνει να περάσει την πύλη του δεύτερου γύρου, παρ’ ότι ξεπερνά όλες τις μέχρι τώρα προβλέψεις, βελτιώνοντας σημαντικά τα ποσοστά του. Στην τρίτη του προεδρική υποψηφιότητα, ο βουλευτής La France insoumise του Bouches-du-Rhône γίνεται ο κυρίαρχος του χώρου της αριστεράς στη Γαλλία τονίζοντας εμφατικά: «Δεν πρέπει να δώσουμε ούτε μια φωνή στη Μαντάμ Λεπέν».

Ο ανεξάρτητος Ζαν Λασάλ (Jean Lassalle) συγκεντρώνει το 3% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τακτικά σε αυτή την καμπάνια, ο υποψήφιος των Résistons! εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη προβολής του στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (Nicolas Dupont-Aignan) συγκεντρώνει το 2,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών  . Ο Ενιάν υπερασπίστηκε μια ευρωσκεπτικιστική γραμμή. Το 2021, είχε κάνει ένθερμη εκστρατεία κατά της άδειας υγείας και των εμβολίων. Ο βουλευτής της Εσόν είχε συγκεντρώσει 4,7% το 2017 πριν καλέσει να ψηφίσει την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο, με αντάλλαγμα τη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση νίκης της τελευταίας.

Η Ναταλί Αρτό (Nathalie Arthaud) συγκεντρώνει το 0,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών  . Για την τρίτη της υποψηφιότητα, η υποψήφια κράτησε πιστά την τροτσκιστική και επαναστατική της γραμμή προτρέποντας τους εργάτες να κινητοποιηθούν για να «ανατρέψουν τον καπιταλισμό».

Ο Φιλίπ Πουτού (Philippe Poutou) συγκέντρωσε το 0,8% των ψήφων για την τρίτη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές  . Ο υποψήφιος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος ηγήθηκε μιας εκστρατείας για να ακουστούν οι ιδέες του και να προωθήσει, για τις μεταπροεδρικές εκλογές, πραγματική διαβούλευση μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς.

Κλείνοντας να πούμε ότι μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι Jean-Luc Mélenchon, Valérie Pécresse και Yannick Jadot κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους, την μεθεπόμενη Κυριακή 24 Απριλίου να ψηφίσουν για τον απερχόμενο πρόεδρο Μακρόν, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιάς. 

Share.

Comments are closed.