Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν προηγείται, αλλά η Λεπέν ακολουθεί απειλητικά – Θρίλερ ο β’ γύρος στις 24 Απριλίου

0

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Εμανουέλ Μακρόν όπως αναμενόταν επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου, μάχη που ωστόσο φαίνεται να είναι πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017.
Με βάση τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών και με καταμετρημένο το 97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έχουμε:

Α΄γύρος Γαλλικών Προεδρικών εκλογών
α/α Υποψήφιος Τποθέτηση Αποτελέσματα στο 97% Exit Poll Ipsos Steria
1 Εμμανουέλ Μακρόν Κέντρο 27,60% 28,00 %
2 Μαρίν Λεπέν  Ακροδεξιά  23,41% 23,20 %
3 Ζαν-Λικ Μελανσόν  Αριστερά 21,95% 21,70 %
4 Ερίκ Ζεμούρ  Ακροδεξιά  7,05% 7,00 %
5 Βαλερί Πεκρές  Δεξιά 4,79% 4,80 %
6 Γιανίκ Ζαντό  Οικολόγοι – Πράσινοι  4,58% 4,70 %
7 Ζαν Λασάλ  Ανεξάρτητος 3,16% 3,00 %
8 Φαμπιάν Ρουσέλ  Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα 2,31% 2,40 %
9 Νικολά Ντιπόν-Ενιάν  Αντιευρωπαϊστής  2,07% 2,10 %
10 Αν Ινταλγκό  Σοσιαλιστικό Κόμμα 1,74% 1,70 %
11 Φιλίπ Πουτού  Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα 0,77% 0,80 %
12 Ναταλί Αρτό  Τροτσκιστικό κόμμα 0,57% 0,60 %

Έτσι οι δυο μονομάχοι, ο κ. Μακρόν που εξασφάλισε ποσοστό 27,6% και  η κ. Λεπέν με 23,2% θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο τη μεθεπόμενη Κυριακή.
Όπως είναι φυσικό οι δύο μονομάχοι κάλεσαν αμέσως σε συσπείρωση. Ο κ. Μακρόν ευχαρίστησε όσους εκ των ατυχησάντων υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί. Η κ. Λεπέν κάλεσε «όλους όσοι δεν ψήφισαν» τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.
Ο κ. Μακρόν δήλωσε έτοιμος να δημιουργήσει νέα δομή, ώστε να δημιουργηθεί ένα «ευρύ πολιτικό κίνημα ενότητας και δράσης».
Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν που ήρθε τρίτος, με ποσοστό γύρω στο 21,7%, λίγο πιο χαμηλά από αυτό της κυρίας Λεπέν, καλεσε τους
Ενόψει δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, χθες βράδυ, φέρουν τον κ. Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.
Η γαλλική αριστερά χωρίς εξαίρεση τάχθηκε εναντίον της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, με πρώτο τον κ. Μελανσόν. «Δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος στη Μαρίν Λεπέν», επανέλαβε τρεις φορές στους υποστηρικτές του. Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι απηύθυναν την ίδια έκκληση, ομοίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές (4,8%), παρότι κατ’ αυτή «ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε με τη φωτιά».
Θεωρητικά,  οι ψήφοι που μπορούν να θεωρηθούν δεξαμενή για την Λεπέν είναι δύο, με σημαντικότερο τον Ερίκ Ζεμούρ (γύρω στο 7%). και ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (γύρω στο 2%).
Το αν θα εισακουστούν οι εκκλήσεις των υπολοίπων υποψηφίων που έμειναν εκτός κούρσας στους ψηφοφόρους τους να φράξουν τον δρόμο της κυρίας Λεπέν μένει να αποδειχθεί και τούτο γιατί η προσωπικότητα του κ. Μακρόν δεν προκαλεί ιδιαίτερη συμπάθεια στους υποστηρικτές της αριστεράς.
Πάντως μια πιθανή επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θα είχε μεγάλο διεθνή αντίκτυπο και θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το Brexit, ή την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 στις ΗΠΑ, δεδομένων των θέσεών της  και τη διακηρυγμένη εχθρότητά της έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή την πρόθεσή της να αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του NATO.
Ένα τέτοιο πιθανό αποτέλεσμα σηματοδοτούσε:

  • την πρώτη επικράτηση ακροδεξιάς υποψήφιας στις κάλπες και την
  • πρώτη ανάδειξη γυναίκας στην προεδρία.

Σημείο κλειδί του επόμενου δεκαπενθημέρου σίγουρα  θα είναι η παραδοσιακή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων την 20ή Απριλίου.

Share.

Comments are closed.