Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Οι προβλέψεις και οι υποψήφιοι

0

Μεθαύριο την Κυριακή, περίπου 48 εκατομμύρια Γάλλοι με δικαίωμα ψήφου θα κληθούν να επιλέξουν ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας – που ιδρύθηκε από τον Σαρλ ντε Γκωλ το 1958 – προεδρικές εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί σε τόσο δραματικό και ασταθές πλαίσιο.
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα, η κλιματική κρίση και τώρα ο πόλεμος της Ουκρανίας –η πρώτη εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου– οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα δώσουν στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μια δεύτερη ευκαιρία ή θα επιλέξουν αλλαγή πορείας με πιο ριζικό τρόπο.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά τις εκλογές:

  • Πότε γίνονται οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία;

Ο πρώτος γύρος των φετινών προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Απριλίου. Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο την Κυριακή 24 Απριλίου.

  • Ποιοι είναι οι υποψήφιοι;

Οι 12 υποψήφιοι που τελικά θα συμμετάσχουν στις εκλογές είναι:

  1. Εμμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) Κίνημα «Εμπρός» – Κεντρώος (La République en Marche)
  2. Μαρίν Λεπέν Marine Le Pen Ακροδεξιά «Εθνικό Μέτωπο» (Rassemblement National)
  3. Ερίκ Ζεμούρ (Eric Zemmour) Ακροδεξιά (Reconquête)
  4. Ζαν-Λικ Μελανσόν (Jean-Luc Mélenchon) «Ανυπότακτη Γαλλία – Αριστερά» (Union Populaire)
  5. Βαλερί Πεκρές (Valérie Pécresse) Ρεπουμπλικάνοι Δεξιά (Les Républicains)
  6. Γιανίκ Ζαντό (Yannick Jadot) Οικολόγοι – Πράσινοι (Europe Ecologie Les Verts)
  7. Φαμπιάν Ρουσέλ (Fabien Roussel) Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Parti Communiste Français)
  8. Αν Ινταλγκό (Anne Hidalgo) Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste)
  9. Ζαν Λασάλ (Jean Lassalle) Ανεξάρτητος – Κτηνοτρόφος (Résistons)
  10. Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (Nicolas Dupont-Aignan) Κίνημα Όρθια Γαλλία – Ανιευρωπαϊστής (Debout la France)
  11. Φιλίπ Πουτού (Philippe Poutou) Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (Nouveau Parti Anticapitaliste)
  12. Ναταλί Αρτό (Nathalie Arthaud) Τροτσκιστικό κόμμα «Εργατική Πάλη» (Lutte Ouvrière)

Ποια είναι τα κύρια ζητήματα;
Μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία
από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, υπήρχε μια γενική αίσθηση στους ψηφοφόρους ότι οι υποψήφιοι δεν μιλούσαν για τα ζητήματα που τους απασχολούσαν περισσότερο – αγοραστική δύναμη και υψηλό κόστος ζωής, υγειονομική περίθαλψη και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αντίθετα, οι περισσότερες συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διαιρέσεις εντός της αριστεράς, στα επίπεδα του φόρου κληρονομιάς (λιγότερο από το 25 τοις εκατό των Γάλλων φορολογουμένων το χρωστάει) και στα ονόματα που θα έπρεπε να δίνουν οι άνθρωποι στα παιδιά τους.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει θέσει στο επίκεντρο των συζητήσεων τι προτείνουν οι υποψήφιοι όταν πρόκειται για ζωτικά ζητήματα», δήλωσε η Laure Cometti, μια έμπειρη πολιτική δημοσιογράφος.
«Έπρεπε να μιλήσουν για το πώς θα μείωναν την εξάρτηση της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας και τροφίμων – το οποίο θέτει το ερώτημα πώς να απελευθερωθεί η οικονομία από άνθρακα – καθώς και πώς να προστατεύσουν τη χώρα, ενδεχομένως μέσω ενός στρατού της ΕΕ

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;
Όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα προβλέπουν ότι ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα αντιμετωπίσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, που διεξήχθη μεταξύ 10 και 14 Μαρτίου, είχαμε την ακόλουθη κατανομή ψήφων:

  • Εμμανουέλ Μακρόν 29%
  • Μαρίν Λεπέν 16%
  • Ερίκ Ζεμούρ 13%
  • Ζαν-Λικ Μελανσόν 12%
  • Βαλερί Πεκρές 10,5%
  • Γιανίκ Ζαντό 7%
  • Φαμπιάν Ρουσέλ 4%
  • Αν Ινταλγκό 2,5%
  • Ζαν Λασάλ 2%
  • Νικολά Ντιπόν-Ενιάν 2%
  • Φιλίπ Πουτού 1,5%
  • Ναταλί Αρτό 0,5%

Σε πιο πρόσφατη δημοσκόποση της 1ης Απριλίου που διενήργησε η Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFMTV και του περιοδικού L’Express έχουμε:

  • Εμμανουέλ Μακρόν 28,5%
  • Μαρίν Λεπέν 22,5%
  • Ερίκ Ζεμούρ 8,5%%
  • Ζαν-Λικ Μελανσόν 15%
  • Βαλερί Πεκρές 8,5%
  • Γιανίκ Ζαντό 5,5%
  • Φαμπιάν Ρουσέλ 3,5%
  • Αν Ινταλγκό 1,5%
  • Ζαν Λασάλ 2%
  • Νικολά Ντιπόν-Ενιάν 2%
  • Φιλίπ Πουτού 1,5%
  • Ναταλί Αρτό 0,5%

Το επικρατέστερο σενάριο για τον δεύτερο γύρο προβλέπει ότι ο Μακρόν θα κερδίσει τη Λεπέν με σκορ 53%-47%, που είναι πολύ μικρότερο το εύρος δεδομένου ότι το 2017 την κέρδισε με 66% έναντι 34%. Όσο για την αποχή, η δημοσκόπηση της 1ης Απριλίου δείχνει αποχή 27% το πολύ και να τονίσουμε ότι τα 3/4 των ψηφοφόρων ξέρουν ήδη ποιον θα ψηφίσουν, ενώ 9 εκατομμύρια διστάζουν ανάμεσα στους υποψηφίους.

Σταθερά πρώτος ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της Κυριακής με 28%, μισή μονάδα κάτω, σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Πάντως οφείλουμε να τονίσουμε ότι διαθέτει μια σταθερή βάση 24%-25% του εκλογικού σώματος που θα τον ψηφίσει από τον πρώτο γύρο. Είναι ένα ασυνήθιστα υψηλή ποσοστό για έναν εν ενεργεία Γάλλο πρόεδρο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν, χάρη στο φιλοευρωπαϊκό και προοδευτικό μήνυμά του, κατάφερε να εξασφαλίσει ψηφοφόρους από την κεντροαριστερά που ψήφιζαν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Από οικονομική άποψη, έχει εφαρμόσει πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων για να παρασύρει τους ψηφοφόρους από τη δεξιά», δήλωσε ο Hugo Drochon, καθηγητής πολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.
Τον πρόεδρο Μακρόν ακολουθεί με αυξητική τάση η Μαρίν Λεπέν η οποία έχει κατορθώσει από το 16% που είχε αρχικά να φτάσει στο 22,5% των γάλλων ψηφοφόρων.
Μέχρι στιγμής η Λεπέν έχει κάνει επιτυχημένη εκστρατεία, πιο «λογική» και πιο σοβαρή από εκείνη του ομοϊδεάτη της Ερίκ Ζεμούρ. Ο Ζεμούρ ξεκίνησε από λαϊκή στήριξη γύρω στο 18% για να φτάσει σήμερα το 8,5% και τούτο δεν τον βοηθάει καθόλου ο παλιοχαρακτήρας του. Χαρακτηριστικό είβναι ότι πρό ημερών, στη Μασσαλία, εθεάθη να κάνει άσεμνη χειρονομία σε αντιπάλους του.
Την Λεπέν ακολουθεί ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν με 15% στην πρόθεση ψήφου, ο οποίος δεν έχει μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του δεδομένου ότι φαίνεται κουρασμένος και απογοητευμένος και έχει κάνει το μοιραίο λάθος να παρασυρθεί στην πολιτική ορθότητα με θέσεις κατά της «ισλαμοφοβίας» και των δυτικών αξιών.
Στη συνέχεια, η Βαλερί Πεκρές του κεντροδεξιού κόμματος παίρνει μόνο 8,5%, δυο μονάδες κάτω από τα ποσοστά που ξεκίνησε και τούτο γιατί οι ψηφοφόροι του χώρου έχουν διασκορπιστεί σε πολλούς κομματικούς σχηματισμούς και οι απόψεις δεν έχουν απήχηση τους νεους ψηφοφόρους. Επίσςη χαρακτηριστικό είναι ότι την Πεκρές απέφυγε να την στηρίξει ακόμα και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Την Πεκρές ακολουθεί ο ακροαριστερός οικολόγος Γιανίκ Ζαντό με 5,5%, ενώ ο υποψήφιος του κομμουνιστικού κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ φαίνεται να παίρνει 3,5% – χωρίς να πρόκειται αναγκαστικά για ιδεολόγους κομμουνιστές· το ποσοστό οφείλεται στο ότι ο Ρουσέλ είναι ένα αρκετά συμπαθητικό άτομο κι ότι επικεντρώνεται στα οικονομικά ζητήματα, στην ακρίβεια, το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς»· δεν τον πολυενδιαφέρουν οι διανοητικές διαμάχες.
Οι υπόλοιποι «μικροί» υποψήφιοι είναι ο εκπρόσωπος της «βαθιάς Γαλλίας» Ζαν Λασάλ και ο Νικολά Ντυπόν-Ενιάν, ένα γελοίο πρόσωπο που επιμένει να κατεβαίνει στις εκλογές και να ισχυρίζεται ότι γίνεται νοθεία: αυτοί παίρνουν από 2%, ενώ ο μάλλον εξτρεμιστής του Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Φιλίπ Πουτού και η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ανν Ινταλγκό (η οποία υπενθυμίζουμε ότι τυγχάνει δήμαρχος του Παρισιού) οδεύουν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, παίρνουν το πολύ 1,5% των ψήφων. Τέλος, οι τροτσκιστές της «Εργατικής Πάλης» με τη Ναταλί Αρτό παίρνουν 0,5%.

Share.

Comments are closed.