Η Ελλάδα απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες ως «Ανεπιθύμητους» – Η αντίδραση της ρώσικης πρεσβείας

0

Οι ελληνικές Αρχές κήρυξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae) και θα απελαθούν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).
Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.
Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή

Έξι ευρωπαϊκές χώρες απέλασαν εκατοντάδες Ρώσους διπλωμάτες
Η σφαγή αμάχων στην Μπούτσα από Ρώσους στρατιώτες προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες προχώρησαν σε μαζικές απελάσεις διπλωματών της Μόσχας.

Μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία χθες, η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία και η Ισπανία απέλασαν σήμερα δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, σε μία ακόμη κίνηση διάρρηξης των σχέσεων με τη Μόσχα, μετά την αποκάλυψη των σφαγών στα περίχωρα του Κιέβου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι η Ιταλία αποφάσισε να απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες για λόγους «εθνικής ασφαλείας».
«Το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη με κοινή απόφαση των Ευρωπαίων και ατλαντικών εταίρων, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια και στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης κρίσης που συνδέεται με την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», εξήγησε ο Ντι Μάιο.

Μπορέλ: Personae non gratae ορισμένοι αξιωματούχοι της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στην ΕΕ
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για persona non grata, αναφερόμενος σε «ορισμένους αξιωματούχους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ».
Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σημείωσε «αποφάσισα να ορίσω ως personae non gratae ορισμένους αξιωματούχους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς. Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΥΕΔ καλεί σήμερα τον Ρώσο πρέσβη στην ΕΕ για να κοινοποιήσει αυτήν την απόφαση».


Ρωσική πρεσβεία Αθήνας για την απέλαση των 12 διπλωματών: Θα υπάρξουν συνέπειες, αδικαιολόγητη ενέργεια
Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα απάντησε με οργή ότι δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει των 12 Ρώσους διπλωμάτες, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «αδικαιολόγητη και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων».
«Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.
Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.
Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες
».

Share.

Comments are closed.