Η Ρωσία δεν κλείνει τις στρόφιγγες του αερίου γιατί οι αγοραστές έχουν μπροστά τους χρόνο για να εξοφλήσουν με ρούβλια

0

Οι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μπροστά τους εβδομάδες για να πληρώσουν για τις προμήθειες σε ρούβλια, δήλωσε το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα κλείσει τις στρόφυγγες σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα χθες με το οποίο υποχρεούνται οι χώρες που θεωρούνται εχθρικές -όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία – να πληρώσουν από την 1η Απριλίου κα μετά σε ρούβλια το κόστος αγοράς φυσικού αερίου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρώνονται τα
Οι χώρες της δύσης δεν αποδείχτηκαν αυτό το γεγονός υποστηρίζοντας ότι αυτό παραβιάζει τα εν ισχύ συμβόλαια δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και περισσότερο για να επαναδιαπραγματευθούν, ενώ η Γερμανία –η κορυφαία οικονομία και βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης– χαρακτήρισε το ρωσικό διάταγμα «πολιτικό εκβιασμό».
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Μου έκαναν πολλές ερωτήσεις για το εάν αυτό σημαίνει πως αν δεν υπάρξει εξόφληση σε ρούβλια, τότε η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί από την 1η Απριλίου. Όχι, δεν συμβαίνει».
«Η εξόφληση για τις πραγματικές παραδόσεις που γίνονται τώρα δεν χρειάζεται να γίνει σήμερα. Και θα πρέπει να γίνει κάπου στο τέλος ή στο δεύτερο μισό του Απριλίου ή ακόμα και στις αρχές Μαΐου», είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, προσθέτοντας ότι ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom θα λειτουργήσει με τους πελάτες του που εφαρμόζουν τους νέους κανόνες.
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες, με περίπου το 40% του φυσικού αερίου της να προέρχεται από αυτή τη χώρα. Εάν η Μόσχα αποφασίσει να σταματήσει τις παραδόσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη, με αποτέλεσμα το κλείσιμο εργοστασίων και τον εκτροχιασμό του ενεργειακού κόστους σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο.
Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την απόφαση για το ρούβλι εάν αλλάξουν οι συνθήκες, αλλά «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, τα ρούβλια είναι η πιο προτιμώμενη και αξιόπιστη επιλογή για εμάς».
Ερωτηθείς αναφορικά με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το ενδεχόμενο η Γερμανία να εθνικοποιήσει ορισμένες θυγατρικές της Gazprom, ο Πεσκόφ είπε ότι θα ήταν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Είπε ότι η Ρωσία παρακολουθεί «ενέργειες γκάνγκστερ» σε σχέση με την κατάσχεση της περιουσίας της.

Share.

Comments are closed.