Εκβιασμός Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές αερίου από αύριο 1η Απριλίου, αλλιώς τέλος τα συμβόλαια

0

Με το διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δυτικές χώρες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια το φυσικό αέριου, από την 1η Απριλίου.
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε δήλωσή του, οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου από τη Ρωσία από “μη φιλικές χώρες” πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνουν μέσω αυτών, από την 1η Απριλίου.
Αν οι πληρωμές δεν πραγματοποιηθούν, η Ρωσία θα παύσει τα υπάρχοντα συμβόλαια, σύμφωνα με τον Βλ. Πούτιν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις προετοιμάζονταν από πριν και ότι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.
«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.
Ο σκοπός της Δύσης, σύμφωνα με τον Βλ. Πούτιν, είναι να υπονομεύσει την ανάπτυξη της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ θα δουν μεγάλα οφέλη από την παγκόσμια αποσταθεροποίηση και θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος άλλων, είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι η κίνηση της Ευρώπης για αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Τι θα πρέπει να συμβεί πρακτικά
Κάθε ξένος αγοραστής θα είναι πλέον υποχρεωμένος να μεταφέρει ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο “K” στην Gazprombank.

Στη συνέχεια, η Gazprombank θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του αγοραστή φυσικού αερίου προκειμένου να τα μεταφέρει σε άλλον ειδικό λογαριασμό “K”.
Σε επόμενο στάδιο, η Gazprombank θα μεταφέρει τα κεφάλαια σε ρούβλια από έναν λογαριασμό τύπου “K” του ξένου αγοραστή φυσικού αερίου στους λογαριασμούς ρουβλίων της Gazprom. Οι πληρωμές θα γίνονται στο νόμισμα που προβλέπει το συμβόλαιο (π.χ. ευρώ), στην επίσημη ισοτιμία ρουβλίου/ευρώ που δίνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την ημέρα αυτή.
Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς την παρουσία αντιπροσώπου ξένου αγοραστή.

Η πρώτη αντίδραση της Δύσης στο τελεσίγραφο Πούτιν
Ως «εκβιασμό» χαρακτήρισαν δυτικοί υπουργοί το τελεσίγραφο Πούτιν για το φυσικό αέριο, σε μια πρώτη αντίδραση σε αυτήν την κίνηση του Κρεμλίνου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας είπαν ότι απορρίπτουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές αερίου σε ρούβλια και ότι οι αξιώσεις αυτές αποτελούν μη αποδεκτές παραβιάσεις των συμβάσεων, προσθέτοντας πως αυτή η κίνηση αποτελεί «εκβιασμό».
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το διάταγμα Πούτιν για τις πληρωμές σε ρούβλια και συμπλήρωσε ότι η Γερμανία έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων μια παύση της παροχής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, είπε πως η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν την απαίτηση της Ρωσίας.

Share.

Comments are closed.