Παναγιώτης Βάσιος: Η ΦΛΥΑ Α.Ε. και η εκμετάλλευση του κυλικείου του κοιμητηρίου Χαλανδρίου

0

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Βάσιος, με ανακοίνωση στέκεται στο ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την εκμετάλλευση του Κυλικείου στο δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου και ξεκαθαρίζει ότι «ουδέποτε ήμουνα μέλος της ΦΛΥΑ Α.Ε ή της ΦΛΥΑ αναπτυξιακής που το διαχειρίζεται, ενώ τα έτη 2005 και 2006 που έγινε ο διαγωνισμός και υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη δεν ήμουνα ούτε καν δημοτικός σύμβουλος. Το ίδιο συνέβη και από τα έτη 2014 έως 2019 άρα και το έτος 2015 που ανανεώθηκε η σύμβαση, περίοδο κατά την οποία Δήμαρχος ήταν ο κος Ρούσος Συμεών».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βάσιου
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσος Συμεών, σε δημοσιεύσεις του, αναφέρεται στο θέμα της κατασκευής και της εκμετάλλευσης του κυλικείου του κοιμητηρίου, διαχείρισης της ανωνύμου εταιρείας ΦΛΥΑ ΑΕ, με μοναδικό μέτοχο τον Δήμο Χαλανδρίου. Το θέμα αυτό δεν είναι καθόλου καινούριο αφού πρόκειται περί ενός ακινήτου του Δήμου μας, η χρήση και η εκμετάλλευση του οποίου, από τον μέχρι σήμερα κάτοχό του, χρονολογείται από του έτους 2006 με ημερομηνία λήξη της σύμβασης παραχώρησης 30.09.2021. Δηλαδή τόσο οι παλαιότερες Διοικήσεις του Δήμου – ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος από του έτους 2005 έως του έτους 2010 και ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Κουράσης από του έτους 2011 έως του έτους 2014 – αλλά και πολύ περισσότερο η Διοίκηση του νυν Δημάρχου κ. Συμεών Ρούσσου από του έτους 2015 έως και σήμερα αποτελούν μέρος της ιστορίας αυτής. Την «ιστορία» αυτή ο κ. Ρούσος την χαρακτηρίζει «αμαρτωλή». Όπως φαίνεται βγάζει τον εαυτό του έξω από αυτό το θέμα ενώ από κάθε νομική άποψη, ως Δήμαρχος, αποτελεί μέρος του όλου θέματος.
Ως επικεφαλής της παράταξης «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» , αλλά και ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος έχω αποδείξει ότι είμαι υπέρ της ορθολογικής θεώρησης των πολιτικών προβλημάτων και συνεπώς απέναντι από κάθε είδους αυταρχικές λογικές που δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις και εναλλακτικές θεωρήσεις των πραγμάτων και συνήθως τα ρίχνουν σε τρίτους! Έτσι τα άνω «καμώματα» του νυν Δημάρχου Χαλανδρίου γύρω από το Κυλικείο, αλλά και κυρίως η όλη συζήτηση που ξεκίνησε σε πνεύμα αντιπαράθεσης με την ευθεία και δημόσια επίθεση του προς τις παλαιότερες Διοικήσεις του Δήμου μας αλλά και προσωπικά προς εμένα, δεν γίνεται να με αφήσουν αδιάφορο.
Όσον με αφορά κατά πρώτον ουδέποτε ήμουνα μέλος της ΦΛΥΑ Α.Ε ή της ΦΛΥΑ αναπτυξιακής που το διαχειρίζεται, ενώ τα έτη 2005 και 2006 που έγινε ο διαγωνισμός και υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη δεν ήμουνα ούτε καν δημοτικός σύμβουλος. Το ίδιο συνέβη και από τα έτη 2014 έως 2019 άρα και το έτος 2015 που ανανεώθηκε η σύμβαση, περίοδο κατά την οποία Δήμαρχος ήταν ο κος Ρούσος Συμεών.
Προκειμένου να είναι ακριβείς οι πληροφορίες μας, προ ημερών ζητήθηκαν έγγραφα από τους αρμοδίους της ΦΛΥΑ Α.Ε επίσης αξιοποιήθηκαν αναρτημένα έγγραφα από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το διαδίκτυο.  
Η ΦΛΥΑ Α.Ε , προήλθε από μετασχηματισμό της ΦΛΥΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ το έτος 2009. Τονίζεται ότι την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο της ΦΛΥΑ σύμφωνα με την νομοθεσία την έχει η διοίκηση του δήμου. Επίσης τα μέλη της πλειοψηφίας τα προτείνει ο εκάστοτε Δήμαρχος. Από τον Νοέμβριο του 2009 η ΦΛΥΑ είναι ανώνυμη εταιρεία και ο μέτοχος δηλ. ο Δήμος εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο από Δημοτικό σύμβουλο ο οποίος προτείνεται από την πλειοψηφία του Δημάρχου και για την λειτουργία της ισχύουν οι διατάξεις του Νόμου 2190/1920 Περί Ανωνύμων Εταιρειών κ.α.
Η άνω δημοτική επιχείρηση και το Ν.Π.Δ.Δ ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ υπέγραψαν το 2006 προγραμματική σύμβαση για την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση κυλικείου στο χώρο του δημοτικού κοιμητηρίου με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης και προκήρυξε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Η ανάθεση του έργου με απόφαση της επιτροπής διαγωνισμού έγινε στην Ανώνυμη Εταιρεία «ΑΙΓΕΥΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε». Η διάρκεια της σύμβαση παραχώρησης ορίσθηκε σε 9 χρόνια, με δικαίωμα στον ανάδοχο της μονομερούς παράτασης της σύμβασης  για άλλα 6 χρόνια. Όπως προαναφέραμε το κτίριο κατασκευάστηκε με αυτοχρηματοδότηση δηλ. με χρήματα του αναδόχου. Πιστεύουμε ότι κατά την κατάρτιση των όρων του μισθωτηρίου , ειδικώς ως προς το ύψος του ενοικίου αυτό θα ελήφθη υπόψη από την επιτροπή, μετά βέβαια από κάποια τεχνικοοικονομική μελέτη.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΦΛΥΑ με απόφασή του 51/13.09. 2006 χορήγησε άδεια στην ανάδοχο εταιρεία να παραχωρήσει τη διαχείριση και λειτουργία του κυλικείου σε οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο κ.λ.π Στην συνέχεια ο ανάδοχος προέβη σε υπεκμίσθωση της χρήσης του κυλικείου του νεκροταφείου κ.λ.π.
Σχετικά με την κατασκευή πληροφορηθήκαμε από τον κο. Ρούσο: «Το ακίνητο έκτασης περίπου 200 τ.μ. είχε κατασκευασθεί το 2005 με το εξωφρενικό κόστος των 600.000 ευρώ, πάνω στην παλιά βάση από μπετόν, και η σύμβαση, οι όροι της και όλη η πρωτοφανής μεθόδευση είχε απασχολήσει πολλές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο και την πόλη αυτά τα χρόνια.» Aν έτσι είχαν τα πράγματα όμως και με δεδομένο ότι σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση επιβλέπουσα υπηρεσία για την κατασκευή του έργου αυτού ήταν η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου, τότε ο κ. Ρούσσος όφειλε από το έτος 2015 που είναι Δήμαρχος να δώσει εντολή να του παρουσιάσουν οι αρμόδιοι της Τεχνικής Υπηρεσίας , τις εργασίες – τις πιστοποιήσεις κ.α από τα οποία αποδεικνύεται ότι το ποσό της κατασκευής ήταν εξωφρενικό κ.λ.π. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τέτοια επίσημα στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν παρουσιασθεί.
Ας δούμε περαιτέρω τι έλεγε στα εγκαίνια του κυλικείου το έτος 2007 ο τότε Δήμαρχος κος Γρ. Ζαφειρόπουλος: Ένα όνειρο δεκαετιών για την πόλη μας, έγινε επιτέλους πραγματικότητα με τα εγκαίνια του κυλικείου στο Δημοτικό Κοιμητήριο. Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα της σωστής συνεργασίας πολλών προσώπων και Υπηρεσιών του Δήμου ,όπως της ΦΛΥΑΣ Αναπτυξιακής, που είχε και την βασική ευθύνη των διαδικασιών ,της Τεχνικής Υπηρεσίας και των αρμοδίων υπαλλήλων που στήριξαν την προσπάθεια αυτή….Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Παττακός,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κουράσης, o αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «ΦΛΥΑ» κ. Ζανιδάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΦΛΥΑ» κ. Παρασκευόπουλος Γιώργος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Λέκκας, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Παρασκευόπουλος Σωτ., ο αντιδήμαρχος Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λαδόπουλος, … δημοτικοί σύμβουλοι απ΄ όλες τις παρατάξεις και πλήθος κόσμου….(πηγή: Διαδίκτυο, Ανακοίνωση Δήμου Χαλανδρίου, έτους 2007). Σχόλιο: Τα έτη 2006-2010 στο Δ.Σ της ΦΛΥΑ μέλος ήταν και ο κος Κρανίδης Εμμανουήλ, σημερινό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σήμερα ο κ. Ρούσσος ισχυρίζεται ότι :«Η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2006 παραχωρούσε το δικαίωμα στον εκμεταλλευτή να υπενοικιάζει τη σύμβαση σε τρίτον, να ανανεώνει μονομερώς την σύμβαση και να αποδίδει στην δημοτική εταιρία ΦΛΥΑ Α.Ε. το ευτελές για την αξία του, τίμημα των 3.000 ευρώ μηνιαίως, την ίδια στιγμή που ο εκμεταλλευτής το νοίκιαζε, από τον Νοέμβριο του 2012, 7000 ευρώ μηνιαίως σε τρίτον.κ.λ.π».
Σημειώνουμε ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό τη άνω σύμβασης κατατέθηκε στις 03.12.2012 στην ΦΛΥΑ Α.Ε και ήταν το με αριθμό πρωτοκόλλου 33396, μεταξύ της «ΑΙΓΕΥΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ (αναδόχου)» και του επιχειρηματία – υπομισθωτή, το οποίο  καταχωρήθηκε εκ νέου στην ΦΛΥΑ Α.Ε με αρ. πρωτ. 29/09.02.16 με ημερομηνία 09.02.2016. Άρα το περιεχόμενο της ιδιωτικής σύμβασης ήταν γνωστό πριν από χρόνια στον κο. Γ. Κουράση και στον κο Σ. Ρούσο. Είναι σημαντικό να πούμε ότι μέχρι σήμερα δεν ειπώθηκε εάν, από τον κο Γ. Κουράση τα έτη 2012-2013 και τον κο Ρούσο Συμεών τα έτη 2015 – 2016, εξετάσθηκε η περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης – υπομίσθωσης ή εάν υπήρξε στοιχειοθετημένη επίσημη πρόταση για αναπροσαρμογή το ενοικίου του κυλικείου.
Επίσης στο Δ.Σ της 09.03.2022 πληροφορηθήκαμε ότι : «Επί χρόνια, πολλά χρόνια, όλα τα χρόνια, αυτός παρουσίαζε τζίρο ελάχιστο».. και «εφόσον απέκρυπτε τα έσοδά του, δεν μπορούσε να εισπράξει ο Δήμος Χαλανδρίου το 10%.. Επίσης ακούσαμε «για ορυμαγδό χρημάτων και για σκάνδαλο κ.α» (πηγή, πρακτικά Δ.Σ 09.03.2022). Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο κος Ρούσος δεν μας είπε εάν, όλα αυτά τα χρόνια, το προαναφερόμενο σοβαρό θέμα των εσόδων τέθηκε υπόψη της ΑΔΔΕ ή κάποιου αρμόδιου ελεγκτικού φορέα.
Για πιο πλήρη ενημέρωση τονίζουμε ότι τα έτη 2011 – 2014 Δήμαρχος Χαλανδρίου ήταν ο κος Γ. Κουράσης και εκπρόσωπος του μετόχου στην ΦΛΥΑ την περίοδο 2011-2012 ήταν ο κος Εμμανουήλ Κρανίδης και για ένα ενδιάμεσο μικρό διάστημα η κυρία Χρύσα Αγαπητού η οποία ήταν επίσης Αντιδήμαρχος Οικονομικών τα έτη 2011 και 2012.
 Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, όλα ήταν γνωστά στους αρμοδίους για πολλά χρόνια. Αξίζει να πούμε ότι μέχρι σήμερα «επίσημα στοιχεία» που να αποδεικνύουν απάτη και σκάνδαλο για το εν λόγω θέμα δεν έχουν προσκομισθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αποκαλυπτικές εξάλλου για την αντιμετώπιση του όλου θέματος, ήταν οι πληροφορίες από τον κ. Τακόπουλο, δικηγόρο και μέλος της ΦΛΥΑ Α.Ε, ο οποίος δήλωσε «εμείς βρεθήκαμε δεμένοι εκεί, γιατί παραλάβαμε μια διαμορφωμένη κατάσταση για πάνω από δέκα χρόνια. Και όταν σε μία μίσθωση μια κατάσταση γίνεται παγία, δηλαδή σταθερή, ας το πούμε έτσι, δεν ενδιαφέρει από εκεί και πέρα αν στο νομικό πρόσωπο τη διοίκηση την ασκεί η διοίκηση του κου Ζαφειρόπουλου ή του κουΚουράση ή του κου Ρούσσου, δεν παίζει κανένα ρόλο, το νομικό πρόσωπο από την άποψη τη νομική έχει συνέχεια.»(Πηγή: Πρακτικά Δ.Σ 09.03.2022).
Συμπληρωματικά μπορούμε να πούμε ότι: Στους Δήμους της χώρας μας θα διαπιστώσουμε, διαβάζοντας τις ετήσιες εκθέσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας διοίκησης αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πολλές οικονομικές ατασθαλίες. Στην περίπτωσή μας όμως μέχρι σήμερα ο κος Ρούσος δεν μας είπε, ειδικότερα στο θέμα «απόκρυψης των εσόδων» του κυλικείου «όπως λέει», εάν κλήθηκαν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να παρέμβουν.  Ας λάβουμε υπόψη μας ότι από τα 15 χρόνια που ισχύει η σύμβαση παραχώρησης στα μισά χρόνια Δήμαρχος είναι ο κος Ρούσος Συμεών.
Όταν συζητούνται δημόσια τέτοια ζητήματα και αφήνονται σκιές, αυτοί που τα χειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια οφείλουν να δώσουν απαντήσεις και να ενημερώσουν δημόσια τους πολίτες, με στοιχεία και τεκμηριωμένα. Κάτι που ελπίζουμε να γίνει σύντομα.
Υστερόγραφο: Σε νέα δημοσίευση θα αναφερθούμε ειδικότερα στο θέμα του κυλικείου του κοιμητηρίου για την περίοδο Ιούνιος 2021 μέχρι σήμερα.
Παναγιώτης Βάσιος
Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, “Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης
»

Share.

Comments are closed.