Financial Times: Ανακοινώνεται αύριο συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου για την Ευρώπη, από τις ΗΠΑ

0

Στην τελική ευθεία βρίσκεται σχέδιο για την  προμήθεια της Ευρωπαϊκή Ένωση με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022 από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η συμφωνία στοχεύει στο να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το μπλοκ να προσπαθεί να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά 2/3 το τρέχον έτος.
Οι ποσότητες του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα βοηθήσουν της Ε.Ε. να πετύχει το στόχο που έχει θέσει αυτόν τον μήνα για αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία.
Ο Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζουν να ανακοινώσουν τη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής, αναφέρει η FT.
«Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Η ΕΕ δέχεται έντονη πίεση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, όμως ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποιεί ότι μια άμεση απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.
Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι μια απότομη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου φέτος θα πετύχει τον ίδιο στόχο με τις κυρώσεις.
Η ΕΕ παρουσίασε τα σχέδιά της να εισάγει επιπλέον LNG από παγκόσμιους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό.
Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το σχέδιο των ΗΠΑ τόνισαν ότι η τελική ποσότητα LNG που παρέχεται στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις εμπορικές συμβάσεις. Μεγάλο μέρος της παραγωγής LNG των ΗΠΑ δεσμεύεται ήδη σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ασία.
Ο Μάικ Γιάργουντ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί να πληρώσει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια για να επιτύχει τους στόχους της.
Η πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής LNG της Ευρώπης συγκεντρώνεται στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά η Ισπανία έχει κακές συνδέσεις με αγωγούς για να μεταφέρει το εισαγόμενο φυσικό αέριο στη βόρεια Ευρώπη, γράφει η FT.

  • Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Valentina Pop, Sam Flemingκαι James Politi από τι Βρυξέλλες της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Financial Times με τίτλο «US to boost supplies of liquefied natural gas to EU», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.