Ο ιστορικός Ραντσένκο «ξαναχτύπησε»: Μήπως το Ζ στα ρώσικα τανκς έχει σχέση με τη σβάστικα;

0

Ο Ρώσος στην καταγωγή ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, που θεωρείται ένας από τους ειδικούς στον Ψυχρό Πόλεμο και που πριν από λίγο καιρό είχε προκαλέσει την οργή του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας ένας μέρος των σοβιετικών αρχείων για τον εμφύλιο στην Ελλάδα που αποδείκνυαν την άμεση σχέση των Ελλήνων ανταρτών του ΔΣΕ με τη Σοβιετική Ενωση, χτύπησε και πάλι και αυτή τη φορά για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα από τη ρωσική εισβολή, έκανε μια ανάρτηση μαύρου χιούμορ
«Ένα καινούριο αστείο κυκλοφορεί στο ρωσικό ίντερνετ. Ένας άντρας καλεί μια ραδιοφωνική εκπομπή:
-Γιατί οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία χρησιμοποιούν το σύμβολο Ζ;
-Γιατί το άλλο μισό της σβάστικας έχει κλαπεί
», γράφει στην ανάρτησή του.


Ας σημειωθεί ότι το «Ζ», παρότι δεν υπάρχει στο κυριλλικό αλφάβητο, έχει γίνει το σύμβολο της βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και μπορεί το γράμμα Ζ να πρωτοεμφανίστηκε σε τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα στο πεδίο της μάχης, ωστόσο υιοθετήθηκε από τότε για λόγους προπαγάνδας από τους υποστηρικτές του Βλαντίμιρ Πούτιν, πίσω στην πατρίδα του.
Το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το γράμμα Ζ είναι αβέβαιο, αλλά -με τον Πούτιν να αποκαλείται «Χίτλερ του 21ου αιώνα»- ορισμένοι το συνέκριναν με τη ναζιστική σβάστικα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν χαρακτηριστικός ο τίτλος της «Daily Mail» πρόσφατα: «Πώς το γράμμα Ζ έγινε η ρωσική σβάστικα».
Η εμπλοκή Ραντσένκο στον ελληνικό εμφύλιο και το ΚΚΕ
Ο Σεργκέι Ραντσένκο έγινε γνωστός πρόσφατα στην Ελλάδα όταν αποκάλυψε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τέσσερα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία που αφορούσαν τη στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ και τον ρόλο του ΚΚΕ στον εμφύλιο πόλεμο.

Το ΚΚΕ αντέδρασε με σφοδρότητα, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, τον χαρακτήρισε «παπαρατσένκο», δηλαδή αερολόγο και ανυπόληπτο.

Περισσότερο στο ρεπορτάζ στο protagon.gr εδώ κι εδώ

Share.

Comments are closed.