Ουκρανία: Απέρριψε το τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοση της για τη Μαριούπολη ο Ζελένσκι 

0

Η Ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τη νύχτα, σχεδόν ακαριαία από την ώρα που διατυπώθηκε, το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν έχουν ελπίδα να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα.
Το Κίεβο αρνήθηκε να δεχθεί να καταθέσει τα όπλα και την άνευ όρων παράδοση της πόλης στη Ρωσία. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης έχει ισοπεδωθεί, ενώ εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, με το ρωσικό στρατό να την πολιορκεί, να τη βομβαρδίζει χτυπώντας και αμάχους και να σαμποτάρει σχεδόν κάθε προσπάθεια ασφαλούς εκκένωσης.
Η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ (Irina Vereshchuk), όπως μετέδωσε το Ria Novosti, απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας με το οποίο ζητούσε από το Κίεβο να δώσει απάντηση για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τις 5:00 σήμερα το πρωί.
Στο τελεσίγραφό του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισήμαινε ότι για τη διάσωση αμάχων θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη, τόσο προς την ανατολική (προς τη Ρωσία δηλαδή όπου σύμφωνα με καταγγελίες μεταφέρθηκαν και άλλοι κάτοικοι παρά τη θέλησή τους!) όσο και προς τη δυτική κατεύθυνση, από τις 10:00 το πρωί της 21ης Μαρτίου, με τη Μόσχα να καλεί το Κίεβο «να επιδείξει σύνεση» και «να ακυρώσει τις οδηγίες που υποχρέωναν τους μαχητές στη Μαριούπολη να θυσιαστούν», όπως χαρακτηριστικά υποστήριζε.

Ουκρανία: «Καμία παράδοση, καμία κατάθεση των όπλων»
Η απάντηση της Ουκρανίας, μέσω της αντιπροέδρου Βερεστσούκ ήταν ξεκάθαρη: «Δεν μπορεί να γίνει λόγος για παράδοση και κατάθεση όπλων. Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά γι’ αυτό», επισήμανε σε συνέντευξή της στην «Ukrayinska Pravda».
«Αντί να χάνετε χρόνο σε επιστολές 8 σελίδων, απλώς ανοίξτε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο», υπογράμμισε η κ. Βερεστσούκ.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων σημείωσε μάλιστα ότι το Κίεβο ειδοποίησε τόσο τον ΟΗΕ, όσο και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την απόφασή του.
Η επιστολή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι θα δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους μόνο εάν η Μαριούπολη παραδοθεί.

Share.

Comments are closed.